fbpx

15 DIGITALA GULDGRUVOR

Tusentals inställda konserter och föreställningar har gjort att den klassiska musiken och operan flyttat ut på nätet. Under devisen ”kan in ni komma till oss, så kommer vi hem till er” har det skett en explosionsartad utveckling av streamade konserter och föreställningar. OPUS guidar dig till det bästa utbudet, de smidigaste plattformarna och de mäktigaste upplevelserna.



Text Axel Lindhe


Konserthuset play

Stort utbud av konserter (närmare 80 st), med såväl klassiskt, som jazz och barn-och ungdomskonserter och fin produktionskvalitet kännetecknar Konserthusets play-tjänst. Möjligheten finns att filtrera sin sökning, där en av kategorierna heter ”Intervjuer och porträtt”. Men där ekar det tomt.

Plus Produktionskvalitet, stort utbud (även jazz och kammarmusik).
Minus Intervjuer, m m saknas.

konserthuset.se/play


GSO play     

Klippet där pianisten Christian Zacharias blir avbruten av en mobiltelefonsignal har sin givna plats på Göteborgssymfonikernas play-tjänst. GSO play utmärks annars av en fin blandning av konsertfilmer och intervjuer med hög kvalitet, även om utbudet knappast är jättestort. Videon där Santtu-Matias Rouvali på synnerligen gott humör förlänger sitt kontrakt som chefdirigent är ett gott bevis på att klassisk musik inte alltid behöver vara så gravallvarlig.

Plus Produktionskvalitet, möjlighet till nedladdning (premiumversion), även ”juniorversion” – GSO Play junior.
Minus Lite fler intervjuer och diskussioner hade varit önskvärt.

gso.se/gsoplay

Berwaldhallen play

Många av konserterna i Berwaldhallen har ju sedan lång tid tillbaka ”streamats” ut över landet. Dock inte med bild, utan i Sverige Radios P2. Med anledning av coronaviruset har man bestämt att de konserter som under mars månad sänds i radion, dessutom streamas via play-tjänsten. Ett tilltag som förhoppningsvis kommer att innebära ett uppsving för play-tjänsten, eftersom utbudet än så länge är väldigt magert.

Plus Alla konserter som sänds i P2 i mars streamas på hemsidan.
Minus Utbud, få intervjuklipp.

berwaldhallen.se/play


Peter Mattei under fredagens streamade konsert från Berwaldhallen.

 

Musik i Syd 


Carmina Burana på Lunds körfestival, Louise Hoffsten med Musica Vitae, Båstad kammarmusikfestival, spelmansmusik eller världscellisten Jakob Koranyi tillsammans med skolbarn. Få streamingtjänster kan tävla med musikinstitutionen Musik i Syds play-tjänst när det handlar om spännvidd. Även reportage och intervjuer ryms i det digra utbudet. Dock inget för den som vill ta del av den symfoniska repertoaren då merparten av konserterna är med mindre ensembler.

Plus Genre-bredd, utbud, användarvänlighet.
Minus
Varierande produktionskvalitet.

musikisydchannel.se


Bergenphil live

Bergenfilharmonikerna har låtit tala om sig allt mer de senaste åren, inte minst på grund av flera internationellt uppmärksammade skivutgåvor. Den lite andefattiga hemsidan ser ut att vara i behov av uppfräschning – men skenet bedrar, för här ryms ett minst sagt beundransvärt utbud av konserter. Till höjdpunkterna hör ett inspirerat framförande av Stravinskys Våroffer från hösten 2018 med chefdirigenten Edward Gardner på pulten.

Plus Omfattande konsertarkiv.
Minus Få intervju/diskussions-klipp.

bergenphillive.no



Tone Kummervold på konserten Grieg minute by minute häromåret.

 

HKO Screen

HKO Screen, kallar sig Helsingfors stadsorkesters play-tjänst. Till utseendet påminner hemsidan inte så lite om Bergenfilhamonikernas, även om Helsingforsorkesterns konsertarkiv inte är lika imponerande. Ett tips: surfa in på konserten från den 20 januari där Andreas Brantelid tolkar Tjajkovskis Rokoko-variationer. Här kan man också kan höra den svenske cellisten lägga ut intelligenta och intressanta tankar om musiken i pausen.

Plus Produktionskvalitet, paus-diskussioner (dock ibland på finska…), nedladdningsbara programkommentarer (scrolla ner för engelsk text).
Minus Lite krånglig hemsida.

helsinginkaupunginorkesteri.fi

Operavision

Operavision samlar operor från 29 operahus i 17 länder, finansierat av EU:s Creative Europe programme. Från svenskt håll bidrar Kungliga Operan med flera föreställningar, här finns exempelvis den kritikerhyllade Schreker-operan Der Ferne Klang fortfarande tillgänglig när detta skrivs i mitten av mars.

Plus Utbud från många länder.
Minus Inte så jättestort utbud.

operavision.eu


Kungliga Operans Aida med Christina Nilsson har bland annat sänts på Operavision. Foto Markus Gårder.

 

Medici tv

”The world’s leading classical music channel”. Så kallar sig Medici TV, som startade 2007 i samband med en utsändning från Verbier-festivalen i Schweiz och idag har vuxit till en jätte inom streaming av klassisk musik. Öknamnet ”Den klassiska musikens Netflix” känns inte helt malplacerat. Mer än 150 evenemang streamas varje år och i arkivet ryms tusentals föreställningar – konserter, operor, balett, dokumentärer och master classes.

Plus Enormt utbud.
Minus Inget material går att ta del av utan kostnad.

medici.tv/en/

Digital Concert Hall                  

Berlinfilharmonikerna var tidigt ute med sin Digital Concert Hall och satte en standard som knappast någon annan play-tjänst kan mäta sig med. Varje säsong sänds ett 40-tal konserter via nätet och sedan starten (2008) har ett imponerande arkiv byggts upp. Och på Digital Concert Hall håller inte bara musiken, utan även diskussioner och intervjuer (tillgängliga utan kostnad) – med orkestermusiker i rollen som utfrågare – en osedvanligt hög klass.

Plus Produktionskvalitet, utbud, intervjuer, användarvänlighet.
Minus Inte gratis.

digitalconcerthall.com


Simon Rattle och Berliner Philharmoniker finns representerade med ett digert utbud på DCH.

 

Concertgebouw Amsterdam      

Concertgebouworkestern i Amsterdam ståtar med en proper och användarvänlig hemsida med en logisk sökfunktion. Snabbt och enkelt sorterar man fram videor efter tonsättare, dirigent eller solist. Plus också för en hel del intervjuer samt några korta filmer där några av orkesterns musiker presenterar sig själva och sina instrument. Närmare 200 konserter ryms i konsertarkivet, med slagsida åt den tysk-österrikiska romantiska repertoaren.

Plus Snygg och funktionell hemsida, produktionskvalitet.
Minus Väldigt traditionell repertoar (Beethoven, Brahms, Bruckner … ).

concertgebouworkest.nl/live

Metopera on demand

På 1930-talet började Metropolitanoperan sända sina föreställningar i radio över den amerikanska kontinenten och 2008 startades play-tjänsten Met Opera on Demand. Svensk publik är ju sedan länge bekant med Mets utsändningar genom Folkets Hus och Parkers försorg. Som det mesta som Met producerar kännetecknas även play-tjänsten av hög kvalitet rakt igenom. Sedan den 16 mars sänds varje kväll en föreställning gratis, hämtad från operahusets gigantiska arkiv.

Plus Enormt utbud, proffsiga produktioner, världsartister i rollerna.
Minus Inte gratis, tidvis högt belastad hemsida.

metoperaondemand.org

Operan play

Kungliga Operans play-tjänst, Operan play, lanserades i början av mars. Enligt operachef Birgitta Svendén är ambitionen att på hemsidan sända live flera gånger om året. När detta skrivs (i mitten av mars) är utbudet på hemsidan ganska magert, med bland annat Madama Butterfly med Asmik Grigorian, balettföreställningen Eskapist av Alexander Ekman, ”novelloperorna” Short Stories och Wagners Valkyrian. Men operahuset lär sitta på ett omfattande arkiv så förhoppningsvis kommer mer.

Plus Produktionskvalitet, ”bakom-kulisserna”-klipp, snygg och lättnavigerad sajt.
Minus Utbud.

operanplay.se


 

LSO play

London Symphony Orchestra är känd som en av Europas mest framstående ensembler. Man har dessutom en ledare – Simon Rattle – som i sitt förra jobb som chef för Berlinfilharmonikerna gjort sig känd som en framåtsträvande kraft. Men Londonorkesterns play-tjänst är rent ut sagt bedrövlig. Bara sex konserter finns att se på den trista hemsidan, där den nyaste är två och ett halvt år gammal. (Vad det verkar så lägger orkestern mer energi på sin Youtube-kanal)

Plus Ny play-tjänst på gång? Kan i så fall bara bli bättre.
Minus Utbud, trist hemsida, obegriplig design med fyra olika kameravinklar som visas samtidigt

play.lso.co.uk

Kulturarenan

I slutet av 2017 startade tjänsten Kulturarenan som drivs av Betaniastiftelsen i samverkan med kultur- och vårdaktörer över hela landet. Sajten producerar alltså inget eget material utan fungerar som en samlingspunkt för olika kulturscener över landet. Vad gäller musik-och operautbudet så finns här genvägar till bland annat Göteborgs Symfoniker, Musik i Syd, Studio Acusticum, Stockholms Konserthus och Kungliga Operan.

Plus Smidigt med genvägar till flera play-tjänster, lättnavigerad sajt.
Minus Endast svenskt material.

kulturarenan.se

Bachtrack

I likhet med Kulturarenan producerar Bachtrack inga egna produktioner utan länkar vidare till befintliga filmer från play-tjänster. Men Bachtrack är mycket mer än en streaming-resurs – på hemsidan kallar man sig själva The classical music website, vilket ger en hint om vad det handlar om: mänger av artiklar om tonsättare, musiker, festivaler och mycket annat. Dessutom bedrivs en omfattande bevakning av live-konserter världen över.

Plus Möjlighet att fördjupa sig om musiken i de många artiklarna.
Minus Inte i första hand en streaming-sajt. Lite rörig hemsida.

bachtrack.com

 

På djupet med Currentzis

Sydvästtyska radions orkester (SWR) har sedan säsongen 2018/19 en av vår tids dirigentkometer som chef: Teodor Currentzis. Säga vad man vill om denne orkesterledare, han kan i alla fall inte beskyllas för att inte dela med sig av sina kunskaper. Förutom inspelade konserter finns på SWR:s hemsida möjlighet att se Currentzis fördjupa sig i klassiska verk under långa maraton-sessioner (ca 2,5 timmar!). Sök på ”Currentzis lab” på sökfunktionen, uppe till höger på hemsidan.

swr.de/swrclassic/index.html

 

Kreativa lösningar i coronavirusets spår

Alla inställda evenemang har gjort många institutioner har öppnat sina filmarkiv eller börjat streama sina föreställningar på webben. Malmö Symfoniorkester sände direkt från sin Stravinskijfestival och orkestern avser fortsätta med sitt uppskattade initiativ. Ett par stenkast bort har Malmö Opera börjat med ”Dagens sång”, där operaartister varje dag uppträder via webben. Även i Berlin var Staatsoper snabba på bollen genom att streama en föreställning av Carmen, en sändning som sågs av mer än 160 000 personer. Flera andra institutioner har hakat på trenden med gratisutsändningar, exempelvis Wienoperan, Budapest Festival Orchestra och Bayerisches Staatsoper. Den senares utsändning av Riddar Blåskäggs borg med John Lundgren och Nina Stemme (bilden nedan ) hör till de verkliga höjdpunkterna just nu. Missa inte!

Hemma hos Igor Levit

I oktober är det tänkt att pianisten Igor Levit ska framföra Beethovens Månskenssonat i Stockholms konserthus. En onsdagskväll i mars ser jag istället denne rysk-tyske musiker sitta i strumplästen vid flygeln i sitt spartanska vardagsrum. ”Konserten” är en del i hans serie med ”huskonserter”, via livestream på Twitter, som pågått sedan den 12 mars. Kontrasten mot konserthusmiljön kunde inte vara större, men kanske är Levit något på spåren med det intima formatet. Fungerar den här musiken rentav bättre i hemmiljö än i de stora salongerna? (där han riskerar att störas av retfulla hostningar eller pipande mobiler). Levit har i alla fall lovat att fortsätta med sitt ovanliga initiativ, så håll utkik på Twitter.