Malmö Symfoniorkester fortsätter sin prisade utgivning av Saint-Saëns kompletta orkestermusik.

”Konstens mening är skönhet och karaktär. Känsla kommer först i efterhand, och konst kan mycket väl vara utan den. I själva verket är det mycket bättre så.” Självklart en åsikt på tvärs under romantiken, i synnerhet i det Wagnerfrälsta Frankrike. Camille Saint-Saëns blev med åren allt mer gammalmodig, allt mindre godmodig. Debussy kunde förpassas till de förfärliga kubisterna och Stravinsky till dårhuset.

En antimodernistisk gubbstrutt född 1835, men den förste att komponera för den hypermoderna filmen. Och en överdängare att få ur sig catchy tunes – med mycket karaktär. Tänk bara på Danse Macabre, Delilas aria, Svanen. Har han där någon överman bland sina landsmän skulle det väl vara Bizet med sin Carmen.

Främst såg sig Saint-Saëns som musikalisk klassicist och patriot. Det var han som lade grunden för den franska symfonin och solokonserten, åsidosatta format i det operatokiga Paris. Och här finns mycket att hämta, utöver kända verk som Orgelsymfonin, andra pianokonserten och Rondo Capriccioso.

Det vet Malmö Symfoniorkester under sin franske maestro Marc Soustrot, som för Naxos spelar in allt orkestralt signerat Saint-Saëns. Färskast i utgivningen är cellomusiken med Gabriel Schwabe som solist. Albumet öppnar med den välkända a-mollkonserten – liksom Mendelssohns fiolkonsert och Griegs pianokonsert det givna debutverket för en ung solist. Här utan varje pompöst romantisk anstrykning, med fokus istället på klassicistisk klarhet. Som slutnummer seglar Svanen iväg på sköna harpovågor.

Däremellan roliga rariteter som en Bachinspirerad cellosvit, ett par vackra encores och, inte minst, den sällan spelade andra cellokonserten – ett måste för varje cellofan.

Camilla Lundberg

Höjdpunkt Andra cellokonsertens raffiga final, komponerad 1902 för dåtidens muskelknutte bland cellister.

Testa också Malmösymfonikernas fina inspelningar med Soustrot i Saint-Saëns symfonier.

 

Camille Saint-Saëns
Works for Cello and Orchestra
Gabriel Schwabe, Malmö Symphony Orchestra, Marc Soustrot
Naxos 8.573737     

About The Author