De svenska festivalerna med klassisk musik och opera är redo för en ny säsong. Är du? Fram med kalendern och boka in sommarens viktigaste händelser!

SYD

Drakamöllan operafestival
24 juni
I sommar är det 20 år sedan Drakamöllan välkomnade de första gästerna, vilket firas med en stor jubileumskonsert i tre akter. Det blir bland annat utdrag ur det bästa från tio års festivaler och dessutom en hyllning till hundraårsjubilerande Birgit Nilsson.
drakamollan.com

Virserums musikdagar
24–30 juni
För 22:a året i följd kan man i sommar njuta av musik i Småländska Virserum veckan efter midsommar. Svante Thuresson, Claes Crona Trio, stråkensemblen Camerata Nordica och CajsaStina Åkerström hör till artisterna som kommer till Virserum i år. Som vanligt blir det också en egen barnfestival för de yngsta.
virserumsmusikdagar.se

Båstad kammarmusikfestival
25–30 Juni
”Varifrån kommer musiken” är årets festivaltema och jubilerande regissören Ingmar Bergman ägnas en speciell dag under festivalen. Andra jubilarer som uppmärksammas är Claude Debussy och Birgit Nilsson. Årets tonsättarprofil är Andrea Tarrodi och bland artisterna märks Erika Sunnegårdh, cellisten Gabriel Schwabe och pianisten Love Derwinger.
bastadkammarmusik.com


Sopranen Erika Sunnegårdh gästar Båstad den 1 juli.

 

Kammaropera Syd
29 juni–8 juli
I sommar bjuds på bitsk satir och komplicerade och komiska förvecklingar av bästa märke, när Kammaropera Syd tar sig an Strauss älskade Läderlappen. I rollerna hörs och ses bland annat Rickard Söderberg, Ewa Fröling, Laine Quist, Susanne Resmark och Elinor Fryklund.
operaiystad.nu


Laddar som bäst för 12 föreställningar av Läderlappen.

 

Musik i Kullabygden
1–8 juli
Som vanligt blir det ett blandat program med såväl jazz, opera som barock och som brukligt tjuvstartar festivalen i Höganäs Saluhall. Mikael Samuelson, blockflöjtisten Michala Petri, pianisterna Per Tengstrand och Shan-Shan Sun, Jan Lundgren och Kalle Moraeus hör till årets artister.
musikikullabygd.se

Musik i äppelriket
4–27 juli
För tredje året i följd blir det i år vacker musik i natursköna Kiviksbygden. Danska stråkkvartetten Nightingale String Quartet, Camilla Tilling med pianisten Paul Rivinius och en improvisationskväll med Nils Landgren och Jan Lundgren står på programmet i sommar.
Musikiappelriket.se

Halland Opera & Vocal Festival
5–7 juli
Den tredje upplagan av denna halländska festival har temat ”People and creatures”. I blickfånget står nyskrivna verk och kreativ uppfinningsrikedom. Klassisk sång, andra stilar och vokala experiment samsas sida vid sida – från bortglömd och bearbetad repertoar till nyskrivna verk, med nationella och internationella artister.
hallandopera.se

Skånska operan
7 juli–15 augusti
Sedan 1993 har detta sydsvenska operasällskap förgyllt sommaren med sina föreställningar. I år står en av världens mest älskade operor på repertoaren: Puccinis La Bohème. Tjugotre föreställningar utlovas under sommarturnén på slott och gårdar i Sydsverige.
skanskaoperan.se

Lyckå kammarmusikfestival
Lyckå Kammarmusik Festival – eller Blekinges Internationella Festspel som man också kallar sig har genomförts sedan 1984. I fjol ersattes festivalen av arrangemanget Lyckå Summer Academy, men i år har arrangörerna lovat att detta högklassiga festspel ska vara tillbaka i början av juli. Håll koll på hemsidan!
lyckafestival.com

Smålandsoperan
21 juli–12 augusti
Historiens mest älskade opera står på programmet i år hos Smålandsoperan, närmare bestämt Bizets Carmen. Ny spelplats är Åseda Folkets Park, regisserar gör Åsa Elmgren och Björn Elmgren och i rollerna ses och hörs bland annat Ulrika Skarby, Alexandra Hedin och Joakim Larsson.
smalandsoperan.se

Operafabriken
27–29 juli
Kärlek, hämndbegär och starka kvinnor satsar Operafabriken på i sommar, i form av Vincenzo Bellinis Norma. Regisserar gör Anelia Kadieva Jonsson, som tidigare regisserat Operafabrikens publiksuccé Otello. Nytt för i år är ett samarbete med Londonensemblen Camerata Geminiani med violinisten GianMarco Sanna som konstnärlig ledare.
operafabriken.se


Applådtack efter en föreställning av Otello med Operafabriken, sommaren 2016. I år blir det Norma av Vincenzo Bellini.

 

Höörs sommaropera
2–5 augusti
Årets sommaropera är De sjungande löven med musik av Egil Kolind och libretto av Tord Nihlén. Sommaroperans filosofi har sedan starten för drygt 20 år sedan varit att låta unga deltagare uppleva alla faser i en operauppsättning, och som vanligt samsas ungdomar från Skåne med professionella sångare och musiker i detta unika projekt.
sommaropera.se

Musik på Bosjökloster
5 augusti–2 september
I sommar är det 10-årsjubileum för sommarkonserterna i Bosjöklosters slotts- och gårdsmiljö, vilket bland annat innebär jubileumskonsert med Helsingborgs symfoniorkester. Dessutom gästas festivalen av Bellmantolkaren Martin Bagge.
bosjokloster.se

Kvarnamåla International Chamber Music Festival
16–18 augusti
I år är det premiär för denna småländska festival, i Kvarnamåla, några mil söder om Växjö i Småland. Bakom initiativet står operasångerskan och världssopranen Malin Hartelius.

Helsingborgs pianofestival
30 augusti–2 september
I den sextonde upplagan av denna sydsvenska festival står som vanligt klaveret i fokus. I år kommer bland annat Alice Sara Ott, David Fray, Jan Lundgren, Konstantin Scherbakov och Yekwon Sunwoo, som förra året vann den prestigefyllda Van Cliburn-tävlingen. Dessutom föreläsningar med bland annat Erik Schüldt och Niklas Lindblad.
dunkerskulturhus.se/helsingborg-pianofestival


Stjärnskottet Alice Sara Ott är en artisterna på sensommarens pianofestival i Helsingborg.

 

Malmö Chamber Music
18–22 september
Den konstnärlige ledaren Håkan Hardenberger presenterar i år musik av bland annat Mark-Anthony Turnage, och av 100-årsjubilarerna Leonard Bernstein, Claude Debussy och Bernd Alois Zimmermann. Gästande artister var inte helt fastlagda vid tiden för denna tidnings pressläggning, men hemsidan uppdateras fortlöpande.
malmochambermusic.com

Väst

Aurora Old Ox Chamber Music Festival
29 juni–1 juli
Violinisten Mi-kyung Lee, pianisten Peter Donohoe och cellisten Raphael Wallfisch, samt violasten Hartmut Rohde hedrar i år Mariestadsfestivalen med sin närvaro. Inhemska artister som kommer är operasångerskan Charlotte Hellekant och skådespelaren Samuel Fröler.
auroramusic.se

Läckö slott
15 juli–4 augusti
Räkna med vampyrer, månsken, blod och mörka skogar på Läckö slotts borggård i sommar, i form av Heinrich Marschners skräckromantiska opera från 1828, Vampyren. Regisserar gör Johannes Schmid, som tidigare bland annat har arbetat på Deutsche Opera am Rhein och Teatro alla Scala.
lackoslott.se

Göteborgs pianofestival
15–19 augusti
2010 grundades denna västsvenska pianofestival och som vanligt blir det konserter på flera platser runt om i Göteborg. Bland årets artister märks exempelvis Per Tengstrand och Antonio Hallengren och många unga och lovande pianister.
goteborgspianofestival.com


Per Tengstrand och Shan-Shan Sun spelar musik av Brahms, Schubert, Fauré och Ravel på Musik i Kullabygden
Valle Baroque
15–19 augusti
I augusti är det dags för festivalen Valle Baroque för sjunde gången och startskottet sker med ett uppförande av Purcells Dido & Aeneas, Offend the Gods and Love Obey med Göteborg Baroque i Tomtens Kalkbrott strax utanför Falköping. Dessutom blir det bland annat maskeradbal med Höör Barock och Bachs solocellosviter med Mime Brinkmann.
goteborgbaroque.se

Mitt

Musik i ladan
23–24 juni
För två år sedan satte man upp operan Kejsarens nya kläder, och även i år blir det opera med H.C. Andersen-anknytning i form av verket Ankungen. Festivalgeneralen Anders Emilsson står för musiken och för text svarar Daniel Viklund. I rollerna bland annat hovsångerskan Ingrid Tobiasson, Linnéa Törnqvist, Viktor Rydén och Anna Eiding.
musikiladan.se

Saxå kammarmusikfestival
24–30 juni
För 33:e gången är det i slutet av juni dags för sköna kammarmusikaliska toner i kulturhistorisk miljö vid sjön Saxens strand i värmländska Bergslagen. Claude Debussys musik är ett av årets festivalteman. Andra tonsättare som är i blickpunkten i år är Amanda Maier och Ludvig Norman.
saxa.se

Nordisk Sångfestival
28 juni–6 juli
Bland lärarna märks i år Katarina Karnéus, norske barytonen Johannes Weisser, danske sångcoachen Matti Borg och naturligtvis grundaren och konstnärliga ledaren själv, Gitta-Maria Sjöberg. Besökarna kan se fram emot bland annat konserter, mästarklasser, intressanta föredrag och debatter i sommarfagra Hälsingland.
nordicsongfestival.com

Musik vid Siljan
30 juni–8 juli
Årets musikvecka i vackra Siljansbygden bjuder som vanligt på konserter, spelmansstämmor, bystugedanser och kurser. Lena Willemark, spelmannen Mats Berglund och jazztrion Timjam med Jonas Brodin hör till årets artister. Programmet fylls löpande på med fler programpunkter, så håll koll på hemsidan.
musikvidsiljan.se


Lena Willemark, en återkommade gärst på Musik vid Siljan. Så även detta år.

 

Vadstena-Akademien
5 juli–8 augusti
Den 20 juli blir det premiär i Bröllopssalen på Vadstena slott på barockdansproduktionen Solen och Nordstjärnan med dansare, sångare och musiker. För koreografi och regi står Karin Modigh och dirigent är Dan Laurin. Därtill blir det nykomponerad kammaropera – Riddartornet – med musik av Carl Unander-Scharin och libretto av Magnus Florin.
vadstena-akademien.org

Opera på Skäret
6 juli–26 augusti
Sedan starten för femton år sedan har festivalen vid Ljusnarens strand lockat nästan 100 000 besökare. I år erbjuds två produktioner – Donizettis Kärleksdrycken, samt Verdis Don Carlo. Lördagar och söndagar är vikta åt Don Carlo och fredagar åt Kärleksdrycken, och på torsdagarna alternerar föreställningarna.
operapaskaret.se

Sångfest i Vattnäs konsertlada
13–22 juli
I sommar blir det gisslandrama på Vattnäs konsertlada i Dalarna – en nyskriven opera om Norrmalmstorgsdramat från 1973. För musiken svarar Albert Schnelzer, och för libretto och regi står Patrik Sörling. Medverkande är bland annat Göran Eliasson, Anders Larsson. Anna Larsson, Tobias Westman, Agnes Auer och dansaren Anna Näsström.
konsertladan.com


Sopranen Agnes Auer spelar en av rollerna i Vattnäs konsertladas nyskrivna opera om Norrmalmstorgsdramat.

 

Dala-Floda operafest
5–12 augusti
Denna festival med valspråket ”Den lilla festivalen med det stora hjärtat” spelar i sommar Mascagnis Cavalleria Rusticana och Mozarts Così fan tutte. Som vanligt är de medverkande en blandning av proffs, amatörer, gamla och unga. Dessutom blir det konsert med operastjärnan Ann Hallenberg.
dalaflodaoperafest.se

Kammarmusikfestivalen i Sandviken
9–11 augusti
Nya Stenhammarkvartetten, sopranen Sanna Gibbs och pianisten Teres Löf kommer till Sandviken i sommar. Årets stipendiat är flöjtisten Laura Michelin. Mer information kommer, så surfa in på hemsidan för uppdateringar.
kammarmusik.org

Kalvfestivalen
10–12 augusti
Till årets festival – den femtonde i ordningen – har tonsättarna Pierluigi Billone och Per Mårtensson inbjudits. Åtta utvalda tonsättarstudenter deltar i ett nytt festivalinitiativ där såväl det musikaliska samtalet som ett pedagogiskt projekt tar ny ton. Under festivalen framträder Norrbotten NEO med såväl elevers som lärares verk.
kalvfestival.se

Östergötlands musikdagar
11–18 augusti
Festivalen firar i år 25-årsjubileum och konstnärlige ledaren Staffan Mårtensson har i år samlat ihop artister som Londonbaserade Eufemia Quartet, Per Tengstrand och Georg Riedel. Sopranen Ingela Brimberg framträder i en hyllning till 100-årsjubilaren Birgit Nilsson. Dessutom bjuds på barnkonserter, frukostkonsert, soppkonsert och mycket annat.
musikdagar.com

Öst

Stockholm Early Music Festival
5–10 juni
Nordens största festival för tidig musik gästas i år bland annat av Prague Baroque Soloists, La Petite Bande med Sigiswald Kuijken och den engelska vokalensemblen Ensemble Plus Ultra. Dessutom blir det seminarier med bland annat cellovirtuosen Jaap ter Linden och radioprofilen Vassilis Bolonassos.
semf.se

Musik på sörmländska slott och herresäten
9 juni–25 augusti
Ett av inslagen på årets festival är den turnerande familjeföretällningen Sångfågeln, ett renässanspel om den italienska 1600-talstonsättaren och sångerskan Francesca Caccini, som produceras av Operabyrån. Andra gäster är bland annat Lövstabruk kammarsolister och pianisten Roland Pöntinen.
scenkonstsormland.se/musik

Confidencen / O/Modernt
15 juni–16 september
Den åttonde upplagan av Festivalen O/Modernt ståtar som vanligt med ett omväxlande program, i år med inspiration från Henry Purcell. Medverkande artister är bland annat mezzosopranen Lucia Mancini, tenoren Olle Persson och dirigenten och cembalisten Mark Tatlow. I övrigt bjuder Confidencen i sommar bland annat på Glucks Orfeus & Eurydike.
confidencen.se

Kamraterna Årsta teater
20 juni–9 juli
I år bjuder detta operakompani på två operor. Den burleska fabeln, Stravinskys The Fox och Kurt Weills och Bertold Brechts The Seven Deadly Sins. Medverkande gör bland annat Karolina Blixt, Sara Ribbenstedt och William Davis Lind. För regin svarar Dan Turdén och för den musikaliska ledningen Anna Christensson.
Kamraterna.com

Lövstabruk kammarmusikfestival
6–8 juli
2018 års festival kretsar kring musik och tonsättare som på ett eller annat sätt hade med första världskriget att göra. Det blir musik av bland annat Ravel, Korngold, Elgar, Schönberg och Lili Boulanger. Artister är bland annat sopranen Sofie Asplund, violinisten Philip Zuckerman och cellisten Antonio Hallongren.
lovstabrukskammarmusikfestival.com

Julitafestivalen
1 juli–5 augusti
För 25:e året i följd är det i sommar dags för konserter i den unika och intima miljön i Julitas intagande museibyggnad. I år gästas festivalen bland annat av sopranen Henriikka Gröndahl, engelske barytonen Jeremy Carpenter och den ryske cellisten Sergey Antonov.
julitafestivalen.nu

Järna Festival Academy
13–18 juli
För andra året i följd blir det i sommar konserter och masterclasses i kulturhuset i Ytterjärna fem mil söder om Stockholm. Sopranen Elin Rombo, cellisten Jakob Koranyi, pianisten Peter Friis Johansson och violinisten Liza Ferschtman hörs och syns bland årets gäster.
jarnafestivalacademy.com


Liza Ferschtman, gästartist på den andra upplagan av Järna Festival Academy.

 

Sommarnattens toner
20–22 juli
Trombonisten Christian Lindberg, pianisterna Roland Pöntinen och David Huang, operasångarna Elin Rombo och Carl Ackerfeldt, samt Lise och Gertrud finns med bland årets artister. På programmet står bland annat en hyllning till Ingmar Bergman med höjdpunkter från operan Trollflöjten.
sommarnattenstoner.se

Gotland Chamber Music Festival
23–27 juli
Som brukligt kommer både svenska och internationella toppmusiker till denna gotländska festival, i år exempelvis cellisten Amalie Stalheim, som tidigare i år kammade hem Solistpriset. Bland andra artister som gästar festivalen märks sopranen Agneta Eichenholz och den israeliske violinisten Avri Levitan.
gotlandchamber.se


Israeliske violinisten Avrl Levitan medverkar i år i flera program på Gotland Chamber Music.

 

Drottningholms slottsteater
28 juli–22 september
Koreografen och allkonstnären Saburo Teshigawara sätter i sommar upp Rameaus Opera-balett Pygmalion med bland annat Anders J Dahlin och Kerstin Avemo. Det blir också opera i form av Syskonen i Mantua, ett verk om tonsättaren Salamone Rossi och hans syster Europa. För operamusiken svarar Monteverdi och Francesca Caccini, samt Djuro Zivkovic och Andreas Edlund.
dtm.se

Kammarmusikfestivalen i Allhelgonakyrkan, Stockholm
16–19 augusti
”Brahms och hans vänner” är temat i år för denna festival på söder i Stockholm. Som vanligt medverkar konstnärlige ledaren Bengt Forsberg på piano, och bland övriga artister märks Nils-Erik Sparf på violin, stråktrion ZilliacusPerssonRaitinen och klarinettisterna Kjell Fageus och Herman Stefánsson på klarinett.
kammarmusikens-vanner.se

Östersjöfestivalen
22 augusti–1 september
Festivalen hyllar i år jubilarerna Ingmar Bergman och Eric Ericson. Den förre hedras med Sebastian Fagerlunds opera Höstsonaten, medan Ericson firas med en konsert med tre Östersjökörer under ledning av Tönu Kaljuste. Andra gäster är bland annat Martin Fröst och Valery Gergiev med sin Mariinskijorkester.
berwaldhallen.se

Uppsala internationella gitarrfestival
10–14 oktober
För femtonde gången blir det i oktober fest för alla gitarrälskare i Uppsala. I år kommer en av världens främste gitarrister på besök till Uppsala Konsert & Kongress, nämligen Al di Meola. I övrigt var inte programmet fastställt vid tiden för denna tidnings pressläggning.
uppsalagitarrfestival.se

Norr

Härnösands kammarmusikfestival
25–28 maj
I år får publiken bland annat tillfälle att möta artister som pianisten Peter Friis Johansson, violinisten Isabelle Bania, operasångaren Andreas Franzén och cellisten Vladimir Reshteko. Konsertformerna varieras i form av pubkväll, kammarmusikalisk salong och lunchkonsert.
kammarmusikfestival.se

Sundsvalls kammarmusikfestival
juni–augusti
Programmet till årets festival var inte färdigställt när denna text skrevs, men enligt hemsidan kommer årets utbud att presenteras inom kort.
swedenfestivals.com

Festspelen i Piteå
16–20 juni
Norrbotten NEO, Amanda Ginsburg, Hanna Järver och Hamburgbaserade kammarkvartetten Salut Salon hör till de som gästar Piteå i år. Dessutom blir det ”feel-good-konsert” med pianisten och kompositören Stefan Nilsson i centrum.
festspelen.se


Norrbotten NEO – ett givet inslag på Festspelen i Piteå.

 

… OCH NÅGRA
AVSTICKARE

Som vanligt tipsar vi om några festivaler strax utanför Sveriges gränser. Här 12 som är väl värda en avstickare i sommar.

Finland

Savonlinna Opera Festival
6 juli–4 augusti
Finlands internationellt mest kända festival och en av Europas mest erkända operafestivaler bjuder på opera i världsklass varje sommar. I år kan man lyssna till bland annat Tjajkovskijs Spader Dam, Puccinis Madama Butterfly och Verdis Otello inne på den medeltida Olofsborgs borggård.
operafestival.fi/en

Kuhmo Chamber Music
14–28 juli
Den här östfinska festivalen kan skryta med sina anor – i juli kommer det att ljuda kammarmusik i Kuhmo för 49:e gången i ordningen. Den konstnärlige ledaren Vladimir Mendelssohn har satt ihop ett imponerande program som är alltför omfattande för att sammanfattas här på några få rader. Gå in på hemsidan och bli imponerad!
kuhmofestival.fi/english

Katrina Kammarmusik
7–11 augusti
Årets tema är Bach och brudarna, och kvinnliga tonsättare som Amanda Maier, Ethel Smyth, Cécile Chaminade, Amy Beach, Sofia Gubaidulina och Clara Schumann kommer att höras under veckan. Gästande artister är bland annat cellisten Jakob Koranyi, kanadensiska dansaren Heather Ware och pianisten Bengt Forsberg.
katrina.ax

Åbo musikfestspel
10–22 augusti
I år kommer bland annat Hannu Lintu med Finska radiosymfonikerna, lettiska sopranen Kristine Opolais och pianisten Ossi Tanner på besök till Åbo musikfestspel, en av landets äldsta festivaler.
turunmusiikkijuhlat.fi/sv


Hannu Lintu och Finska radiosymfonikerna blir en av höjdpunkterna på Åbo musikfestspel. På programmet står bland annan musik av Puccini, Berio, Boito och Fagerlund.

 

Lahtis Internationella Sibeliusfestival
6–9 september
I år kommer bland annat den legendariske dirigenten Neeme Järvi på besök tillsammans med Estonian National Symphony Orchestra. Naturligtvis deltar också hemmaorkestern Lahti Symphony Orchestra och bland årets solister märks bland annat violinisten Baiba Skride.
sinfonialahti.fi

Danmark

Den Ny Opera
15–17 juni
I år presenterar Den Ny Opera Purcells King Arthur på musikhuset i Esbjerg. ”Opera med mat” är devisen och publiken äter middag under pågående föreställning. En föreställning där ”allt kan ske” utlovas, och där de enda ”säkra” ingredienserna är musik, dramatik och en blå Morris Minor, som härstammar från en av Den Ny Operas gamla Mozart-föreställningar.
dennyopera.dk

Copenhagen Summer Festival
29 juli–9 augusti
Som vanligt står unga och lovande talanger i blickpunkten i denna festival i den danska huvudstaden. Från slutet av juli och en dryg vecka in i augusti finns möjligheten att ta del av artister som kanske är framtidens storstjärnor på den klassiska musikhimlen.
copenhagensummerfestival.dk

Copenhagen Opera Festival
29 juli–12 augusti
Köpenhamns operafestival bjuder i sin nionde upplaga bland annat på recital med den sydafrikanska sopranen Golda Schultz och inhemska ensemblen SaltoMortale. Dessutom kan man pröva på operabingo, eller ta en tur med ”operettbåtarna” som kryssar fram i kanalerna till tonerna av klassiska slagdängor från operettens underbara värld.
operafestival.dk

Opera Hedeland
4–11 augusti
I år blir det bel canto i form av Donizettis tragiska opera Lucia di Lammermoor på den spektakulära amfiteatern utanför Roskilde. Håll tummarna för att vädergudarna är på humör och att regnet håller sig undan picknickkorgar och besökare.
operahedeland.dk

Norge

Bergen International Festival
23 maj–6 juni
Sir Bryn Terfel, Gidon Kremer & Bergens Filharmoniker, Joseph Calleja och Sir Andras Schiff hör till de artister som kommer till Bergen i sommar. Som vanligt blir det förutom musik även bland annat också teater, dans och familjeföreställningar på denna mångfacetterade festival.
fib.no

Stavanger kammermusikk
7–12 augusti
Denna norska festival som grundades för mer än 25 år sedan av cellisten Truls Mörk och oboisten Gregor Zubicky gästas i år av bland annat Vokalensemblen New York Polyphony, den prisbelönta stråkkvartetten Maxwell String Quartet och sopranen Elin Rombo.
kammermusikkfestivalen.no

Oslo kammarmusikfestival
17–26 augusti
Sedan 1989 har violinisten Arve Tellefsen arrangerat denna kammarmusikfestival i den norska huvudstaden. Årets program var inte fastställt vid tiden för denna tidnings pressläggning, men hemsidan uppdateras allteftersom.
oslokammermusikkfestival.no

About The Author