Uppdatering: Projektet som nyheten nedan berättar om har avbrutits. Läs mer här!

 

Atonal musik ska användas för att skrämma bort oönskade personer från S-Bahn-stationen Hermannstraße i Berlin, enligt den tyska tidningen Der Tagesspiegel.

Station Hermannstraße ligger i stadsdelen Neukölln och har länge haft problem med öppen narkotikahandel och kriminalitet. Den har också dragit till sig många hemlösa.

För att komma till rätta med detta tänker järnvägsföretaget Deutsche Bahn experimentera med musik som avskräckande medel. Friedemann Keßler, ansvarig för 550 av regionens järnvägsstationer, säger att problemet är knepigt, eftersom man inte samtidigt vill skrämma bort de vanliga trafikanterna. Därför kommer den atonala musiken inte att höras på perrongerna, utan det är bara området kring ingången som med musikens hjälp ska göras så oattraktivt som möjligt, berättar han. Man ska också pröva sig fram med olika volym.

På Hamburgs centralstation har man tidigare gjort liknande försök med klassisk musik för att få bort olämpligt klientel. Men det visade sig att många tyckte så mycket om den musiken att de hellre stannade längre än planerat.

Den atonala musiken tror man fungerar bättre eftersom man räknar med att den skiljer sig från allmänhetens lyssnarvanor – en del tycker om den men de flesta inte, säger Friedemann Keßler. Han framhåller att det än så länge rör sig om ett experiment, som dessutom har fördelen att vara mycket kostnadseffektivt. Försöket ska börja i slutet av året.
Vilka atonala musikstycken som utvalts för att ”vinna” denna meloditävling har ännu inte meddelats.

Bo Löfvendahl

Bör undvikas om du har svårt för Schönberg & Co.

About The Author