Opus fick några ord med Roland Pöntinen, konsertpianist som gör sin första säsong som konstnärlig ledare för Båstad kammarmusikfestival.

Vad fick dig att tacka ja?

– Utmaningen att skapa spännande program ur den oändligt rika kammarmusikskatten. Om fem år ska Båstad vara lika känt för kammarmusik som för tennis!

Blir det några nya inslag som inte har funnits med på tidigare festivaler?

– Jag vet inte om det förekommit jazzkonserter tidigare men det blir det i alla fall från och med i år. I sommar kommer Rigmor Gustafsson Kvartett. Vi introducerar även en ”kammarmusik-kanon”. Oavsett vilken tematisk inriktning vi har vill jag att publiken varje år ska få uppleva några av de största kammarmusikverken, till exempel Beethovens stråkkvartetter, Schuberts stråkkvintett, etc. Men också mästerverk från vår egen tid.

Vilken är din relation till Båstad kammarmusikfestival? Har du några särskilda minnen?

– Jag gästade festivalen redan under de första åren under Helén Jahren. Särskilt minns jag pionjärandan och att det var där jag spelade Beethovens Diabellivariationer för första gången.

Årets 100-årsjubilarer Birgit Nilsson och Ingmar Bergman har ju båda anknytning till Bjärehalvön. Kommer det att avspegla sig i årets program?

– Absolut. Det blir en ”Sångarhyllning för Birgit” i Västra Karups kyrka med Erika Sunnegårdh och Michael Weinius och festivalens näst sista dag heter ”Bergmandagen”. Då blir det filmvisning och en konsert med musik ur Bergmanfilmer. 

Vad ser du särskilt fram emot på årets festival?

– Porträttkonserten med Andrea Tarrodis musik och att få stifta närmare bekantskap med Albion Quartet. Primarie är den strålande engelska violinisten Tamsin Waley-Cohen som jag spelat med tidigare. Givetvis ser jag även fram emot att få återse min gamla vän från några Kuhmofestivaler på 90-talet: den franske pianisten Philippe Cassard.

Vem Roland Pöntinen
Aktuell Ny konstnärlig ledare för Båstad kammarmusikfestival som startar på måndag. Här en länk till årets program. Även aktuell med en ny skiva med musik ur Bergmanfilmer tillsammans med Stenhammarkvartetten och Torleif Thedéen på skivmärket BIS.

About The Author