Baiba Skride tar tre amerikanska violinkonserter till Hollywood och tillbaka igen.

Med självsäkert typsnitt på omslaget och ett lika övertygande solospel dyker lettiska violinisten Baiba Skrides dubbelalbum upp i skivvärlden sent detta Bernsteinår, och ramar in ”Lenny” som amerikansk produkt och USA som ett land format av sin invandring.

Det är både festlig fredagsmyslyssning och ett helaftonsprojekt att ta sig an dessa tre violinkonserter på ett bräde, Bernsteins ”Serenade”, Korngolds D-durkonsert, Miklós Rózsas violinkonsert och så Bernsteins ”West Side Story: Symphonic dances” som bonus.

Serenaden tillsammans med Göteborgs symfoniker når inte sin allra souligaste potential men Korngold- och Rózsa-konserterna är båda gyllenskimrande resor genom Hollywoodhistoriska soundtracks som man tror sig ha hört någon gång för länge sedan utan att riktigt veta var. Rätt svar är filmer som ”Another dawn”, ”Juarez” och ”The private life of Sherlock Holmes”. Men det är mindre viktigt, för den här musiken lever lika gott utan sina berättelser och dessutom spelar Skride riktigt bra, inte minst i Rózsas mer mysteriöst, östeuropeiskt klingande stunder. Skivan blir till slut ett kärleksfullt dance battle mellan henne och Tammerfors filharmoniker under Santtu-Matias Rouvali. Samma dirigent och orkester som också kan alla ljuvliga knäppinfall, aparta rytmer, ömsinta ögonblick, latinomoves och slagverksorgasmer i Bernsteindanserna som om de spelade samma stycke vareviga dag.

Hanna Höglund

Höjdpunkt Miklós Rózsas konsert för violin och orkester från 1953.

Testa också ”Bernstein – On the waterfront” med Christian Lindberg på BIS.


American Concertos
Medverkande: Baiba Skride, violin, Göteborgs symfoniker, Tampere
Philharmonic Orchestra, Santtu-Matias Rouvali, dirigent
Musik av Leonard Bernstein, Erich Wolfgang Korngold, Miklós Rózsa
Bolag: Orfeo
C932182A

 

About The Author