Sopranen Gitta-Maria Sjöberg och flöjtisten Magnus Båge briljerar i två verk av Malmötonsättaren Anna-Lena Laurin.

”Att våga är att förlora fotfästet en stund. Att inte våga är att förlora sig själv”, är ett av filosofen Sören Kierkegaards mest berömda citat. Och vågat har verkligen tonsättaren Anna-Lena Laurin gjort. Utan en traditionell kompositionsutbildning i bagaget, men med en bakgrund som jazzpianist och sångerska, vågade hon satsa på en karriär som tonsättare i 40-årsåldern. Hon har komponerat för de flesta svenska större orkestrarna och även skrivit musik för flera kända solister och de senaste åren har verkligen hennes karriär fått vind i seglen med ett flertal uruppföranden.

På den här skivan samsas Konsert för flöjt, harpa och stråkar från 2009, med operamonologen Quests för sopran och orkester, som beställdes av Norrlandsoperan till Sören Kierkegaards 200-årsjubileum. Laurins jazzbakgrund spökar i bakgrunden här, för Konsert för flöjt, harpa och stråkar har onekligen ett slags jazzigt och improvisatoriskt drag över sig. Men det är också frågan om drömsk och filmisk musik med en slags dansant stämning som ger mersmak. Flöjtisten Magnus Båge spelar makalöst vackert och inspirerat, med fint understöd av Camerata Nordica.

Även i Quests gör Laurins bakgrund inom jazzen sig gällande, men här har musiken också en romantisk anstrykning, där Gitta-Maria Sjöbergs känslofulla sopranröst skimrar och blänker mot ackompanjemanget från Norrlandsoperans symfoniorkester under dirigenten Ingar Bergby. Det är musik som inte sällan känns ganska rapsodisk, vilket gör lyssningsupplevelsen tveeggad. Överraskningseffekterna är många, men det är samtidigt musik som balanserar på gränsen till att kännas väl fragmentarisk.

Axel Lindhe

 


Anna-Lena Laurin är aktuell med inte mindre än två skivor i år. Utöver Quests (som recenseras här intill) även Shards of time. Som om detta inte var nog lär det komma en till nästa år.

 


Magnus Båge, Gitta-Maria Sjöberg, Norrlandsoperan Symphony Orchestra, Camerata Nordica, Ingar Bergby, m.fl.

Vanguard Music Boulevard

About The Author