Blomstedt firar 90 år med ungdomligt friska inspelningar av Beethovens samtliga symfonier.

Dirigenter uppnår ofta hög ålder. Herbert von Karajan var aktiv till sin död vid 81 års ålder, sir George Solti planerade som 84-åring sin 1000:e konsert när han avled och Leopold Stokowski spelade in sin sista skiva vid 95 års ålder. Herbert Blomstedt är inte sämre. Den senaste utgåvan, med Beethovens nio symfonier, spelades in mellan maj 2014 och mars 2017. Fyra månader senare firade Herbert Blomstedt sin 90-årsdag!

Att hans tolkningar dessutom har en lätthet och energi som man snarare förknippar med många decennier yngre kollegor är förbluffande. Allra mest imponerar dock det faktum att Blomstedt har något nytt att berätta i de här tolkningarna. Det är uppenbart att han lärt sig av tidstrogna framföranden av verken. Än viktigare är att han gått tillbaka till källan. Beethovens text är det som gäller, även tonsättarens omdiskuterade metronomangivelser.

Men trots raska tempi låter det aldrig stressat eller ofokuserat, tvärtom! Det här är ungdomligt friska gestaltningar som självklart lyfts av en exceptionellt lyhörd och briljant ensemble (som hjälps av utmärkt tydliga inspelningar som dock saknar viss rymd). I jämförelse är Staatskapelle Dresden, som Blomstedt spelade in verken tillsammans med för cirka 40 år sedan (finns tillgängliga på Brilliant Classics), en mindre vital orkester.

Den som söker mer traditionellt Beethovenspel, med betoning på tyngd och dramatik, kan kanske föredra de tidigare versionerna. För mig är Accentus-utgåvan dock ett bevis för att Herbert Blomstedt bara blir bättre.

Jörgen Lundmark

Höjdpunkt En sublimt nyanserad tolkning av den berömda  andra satsen i sjunde symfonin.

Se också Herbert Blomstedt i femte symfonin på Youtube  – sök Blomstedt Gewandhaus symphony 5.

 

Ludwig van Beethoven
Symfonierna
Gewandhausorchester Lepizig
Dirigent Herbert Blomstedt
Solister Simona Šaturová, Mihoko Fujimura, Christian Eisner,  Christian Gerhaher
MDR Rundfunkchor, Gewandhaus Chor, Gewandhaus Kinderchor
Accentus Music ACC 80322

 

About The Author