En artist med en av alla tiders skönaste stämma imponerar med sin bredd i mycket olika musik.

När Kathleen Battle inledde sin karriär under andra halvan av 1970-talet förundrades många över hennes självklara sångteknik. Bakgrunden i kyrkosången delade hon med många av sina afroamerikanska kollegor, men hon visade gång på gång att hon behärskade så mycket mer än de spirituals som skänker den här samlingen en extra guldkant.

På 1980- och 90-talen hörde Battle till de mest omtalade operasångerskorna, med en magnifik Zerbinetta i Richard Strauss ”Ariadne på Naxos” som en av höjdpunkterna. Senare ägnade hon sig allt mer åt lieder och även repertoar utanför den klassiska. Sony-samlingen ger exempel på hela hennes bredd, med tonvikten vid kortare sånger och mer populär musik.

Det har skrivits mycket om Kathleen Battles divalater, men det glömmer man snabbt när man lyssnar på hennes unika sångkonst. Så njuter man i fulla drag av det luftiga och lätta framförandet, med den rätta naiva karaktären, av sångstämman i Mahlers fjärde symfoni. En annan av boxens höjdpunkter är albumet med den formidable gitarristen Christopher Parkening, särskilt i de genuina tolkningarna av folkmusik och andliga sånger. Även hennes samarbeten med Wynton Marsalis, med betoning på det vitala och briljanta, imponerar. Med Frederica von Stade bjuder hon bland annat på en sublimt vacker duosång i Regers ”Mariä Wiegenlied”. På en annan cd är dock flöjtisten Jean-Pierre Rampal alldeles för blek.

Och vilken annan klassiskt skolad sångerska behärskar jazzidiomet lika väl som Kathleen Battle? Jag är dock mindre övertygad av Vangelis Mythodea, oavsett Battles och Jessye Normans utmärkta insatser.

Battles röst är med vissa undantag utmärkt inspelad, och upptagningarna med få musiker är överlag även de tydliga och balanserade. Orkestrarna hade dock gärna kunnat klinga mer öppet. På ”So many stars” och ovan nämnda Vangelisproduktion är balans och klang tyvärr onaturlig.   

Höjdpunkt Innerligt vacker solosång i ”Where you there when they crucified my Lord?”.

Testa också Battles fina EMI-inspelning med gitarristen Christopher Parkening.

Jörgen Lundmark

 

The Complete Sony Recordings
Solister Kathleen Battle, sopran, Frederica von Stade, mezzo, Wynton Marsalis, trumpet, Christopher Parkening, gitarr, m fl.
Wiener Philharmoniker, Orchestra of St. Luke’s mfl.
Dirigenter Lorin Maazel, James Levine, John Nelson mfl.
Sony 8898538162 (10 cd)

Gillade du den här artikeln?

Om svaret är ja och du vill läsa fler texter av det här slaget rekommenderar vi en prenumeration på Opus – musikvärldens mest exklusiva magasin om klassisk musik och opera. Opus bjuder på initierade reportage från kunniga skribenter, det senaste från svenskt och internationellt musikliv och recensioner av de hetaste inspelningarna och föreställningarna.

Ett förmånligt prenumerationserbjudande hittar du genom att klicka på denna länk.

About The Author