19-åriga Sheku Kanneh-Masons suveräna albumdebut har tagit topplistorna med storm.

Att Sjostakovitj toppar den amerikanska iTuneslistan långt före popstjärnor som Taylor Swift hör inte till vanligheterna. Men så är också Sheku Kanneh-Mason ett fenomen. Debutalbumet Inspiration släpptes i januari och blev snabbt en bästsäljare. Som 16-åring vann han BBC:s tävling för unga musiker och tillsammans med sina sex syskon tävlade han dessförinnan i Britain’s Got Talent som The Kanneh-Masons – ett sorts klassiskt svar på Jackson 5.

Det sägs att det blir allt svårare att rekrytera unga orkestermusiker, men återväxten av solister är uppenbarligen god. Kanske beror det på att alla vill vara idoler i talangtävlingarnas tidevarv. Tv-mediet ska hur som helst inte underskattas. Den 19-åriga cellistens framträdande på prins Harrys och Meghan Markles bröllop tog tittare världen över med storm.

Kanneh-Mason tillhör samtidigt en ny generation musiker som helt i linje med dagens digitala musiklyssnande varvar Sjostakovitjs cellokonsert med låtar av Bob Marley och Leonard Cohen. Lägg därtill typiska cellohits av Saint-Saëns och Pablo Casals samt den hebreiska kärlekssången känd som Evening of Roses. Urvalet skulle lätt kunna framstå som spretigt om det inte vore för Kanneh-
Masons stringenta celloton. Precis som crossovercellisten Yo-Yo Ma har han förmågan att röra sig mellan genrerna och på ett helt suveränt sätt spela fram själva essensen hos vart och ett av styckena i denna brokiga repertoar. Birminghams symfoniorkester matchar honom fint under chefdirigenten Mirga Gražinytė-Tyla.

Johanna Paulsson

Höjdpunkt Tonen! Personligt präglad, intensivt drabbande och dynamiskt anpassningsbar.

Testa också förebilden Jacqueline du Prés legendariska inspelning av Elgars cellokonsert med John Barbirolli.

 


Inspiration
Sheku Kanneh-Mason
City of Birmingham Symphony Orchestra
Dirigent Mirga Gražinytė-Tyla
Decca 4832948

About The Author