Salongsmusiken sjuder av liv när Bengt Forsberg samsas på pianopallen med David Huang.

Pianisten Bengt Forsberg är en mästare på att vaska fram guldkorn ur den förbisedda kammarmusikrepertoaren. Hans yngre kollega David Huang har i sin tur gjort sig ett namn som förnyare med konsertserien Förstaparkett som presenterar klassisk musik i krogmiljö för en ung och hipp publik. När duon tillsammans slår sig ner på pianopallen är det för att låta tangenterna dansa i förra sekelskiftets salongsmusik för fyrhändigt piano. Double Trouble är således en träffande titel för en samling busiga bagateller sprungna ur en kontinental musikmiljö i gränslandet mellan borgerliga bildningsideal och förströelse.

Den tysk-nederländska tonsättaren Julius Röntgen bjuder upp till en kvartslång vals, innan hans svenska hustru Amanda Maier-Röntgen tar vid med en kavat och allt mer virvlande eftermiddagspotpurri. I tema och variationer av doldisen Jacob Adolf Hägg hörs ett annat svårmod samt spår av kyrkomusikens Bach som vittnar om tonsättarens organistbakgrund. Hägg kämpade genom livet med psykisk ohälsa, men räknas som en av den svenska Leipzigromantikens främsta företrädare och lämnade efter sig en diger pianorepertoar.

Mer lättrillade toner blir det åter i festligt frimodig bröllopsmusik av Adolf Jensen, en tysk och till stor del självlärd 1830-talist med personlig och poetisk känsla för melodier. Den venezuelansk-franska Reynaldo Hahn leder över till den franska traditionens mer melodramatiska uttryck.

Glittrande idyller och temperamentsfulla exotismer hittar man i sin tur bland de sex romantiska styckena av Forsbergfavoriten Cécile Chaminade. Tidstypiska tongångar som alltjämt sjuder av både längtan och liv. Emmanuel Chabriers egensinnigt muntra musik fick vänta på erkännande, men blir en frisk final på en skiva med sällan spelade småstycken som känns stora i det lilla.

Johanna Paulsson

Höjdpunkt Adolf Jensens melodirika lättsinne mellan bröllopsyra och månskenspromenad i Hochzeitsmusik.

 


Double Trouble
Verk för fyrhändigt piano av Amanda Maier-Röntgen,
Jacob Adolf Hägg, Cécile Chaminade med flera.
David Huang och Bengt Forsberg
dB Productions dBCD189

 

 

About The Author