Danish String Quartet bjuder på minimal folkmusik med maximal skäggväxt.

Danish String Quartet har spelat tillsammans sedan de var små. Nu är de 30-någonting och har gjort en skiva som kokar ner fyra musikaliska liv marinerade i, vad jag kan höra, såväl klassiskt kvartettspel, minimalism, folktradition och en liten nostalgisk skvätt americana i mjuksliten flanell-skjorta till en lika klurig som finstämd helhet.

Adopterade av bolaget ECM är dessa tre förtjusande danskar och en norrman i ständig jakt på ett musikaliskt nu. Det är som att de gräver sig likt mullvadar genom stenig, kalkrik jord mot musikens absoluta rot. Och den där roten finner de i egna arrangemang av danska, norska och svenska folklåtar med harmonium, piano och klockspel som inåtvända tillskott till kvartettsoundet. De har till och med plockat upp den äldsta sekulära nordiska sången ”Drömte mig en dröm” skriven i runor (!) på det sista pergamentbladet i ett danskt 1300-talsdokument. Därav skivans titel.

”Last leaf” är klassisk musik för varje Bob Dylan-älskande man – och kvinna – med ett komplicerat men kärleksfullt förhållande till sin familj. Så gränsöverskridande är den. Mycket medvetet tar kvartetten de lämnade kvinnornas parti i shetländska sjömansvisan ”Unst Boat Song” och plockar upp den svenska spelmannen och musikpedagogikprofessorn Eva Saethers ”Fastän” på repertoaren. För hur mycket skägg de än har och hur mycket de själva vill se sig som ömsinta vikingar (beskrivningen kommer från deras hemsida för de här killarna är också experter på sin egen storytelling) är de ju också jämställda, moderna nordiska män som aldrig skulle missa en enda av sina pappadagar.

Höjdpunkt ”Unst boat song”

Testa också ”Wood works”, kvartettens första skiva med egna folkarrangemang utgiven på Dacapo 2014.


Hanna Höglund

 

Danish String Quartet
Last Leaf
ECM new series, ECM 2550

About The Author