Strax före midsommar ger Drottningholms Slottsteater föreställningen Alkemistens hemlighet – guldmakarna på Drottningholm, ett spektakel om människans goda och onda sidor som ställer frågan om hur vi tar oss ur det eviga kretsloppet av liv och död.

– Föreställningen bygger på insikten att människan idag står inför samma allmängiltiga problem som under antiken, på 1700-talet eller idag, säger Dan Laurin, blockflöjtist och den som kom med idén till föreställningens tema om de fyra elementen.

Alkemins popularitet under 1700-talet samsades med upplysningstidens kunskapstörst. Samtidigt var den länkad till en alternativ världsbild där allt är besjälat och världen är fylld av andar. De fyra elementen luft, jord, eld och vatten – illustrerat av musikerna Dan Laurin, Maria Lindal, Anna Paradiso och Magdalena Mårding – spelar huvudrollerna, liksom karaktären Alkemisten (Stina Ekblad), de två principerna Split (Karolina Blixt) och Kärleken, (Pontus Sundset). Musiken är av bland annat Vivaldi, Purcell, Rebel, Händel, Rameau och Pärt.

Produktionsteamet bakom föreställningen utlovar en vetenskaplig, musikalisk och filosofisk resa, genom alkemisten Nordenskiölds experiment som verkligen ägde rum på Drottningholm runt 1780 på uppmaning av Gustav III själv. Texterna är skrivna eller inspirerade av Empedokles, Pindalos, Stagnelius och av regissören Patrik Sörling.

– Med Empedokles förs vi tillbaka till det västerländska tänkandets gryning. En världsbild som haft inflytande på såväl Aristoteles och Nietzsche som på Sveriges egen bondepraktika, säger Patrik Sörling.

Alkemistens hemlighet spelas på Drottningholms Slottsteater den 15-18 juni. För mer info om föreställningen, besök dtm.se

About The Author