Carlo Gesualdo da Venosa var en italiensk renässansfurste som levde för musiken och dog olycklig.

Den danske tonsättaren Bo Holten – aktuell med Schlagt sie tot! på Malmöoperan till våren – har profilerat sig som kompositör, körledare och specialist på tidig musik. I ”Gesualdo Shadows” kopplas denna treenighet samman till en musikdramatisk skildring av en problematisk gestalt, Carlo Gesualdo da Venosa (1566–1613), en furste med konstnärsnatur.

Man tänker sig kanske stycket som en pastisch. Men så är inte fallet. Det rör sig om ett komplicerat och fascinerande integrationsprojekt. Holten har trummat samman gedigna sångsolister, den utsökta körgruppen Musica Ficta och Concerto Copenhagen, som får dansrytmerna att flyta. Dirigerar gör han själv. Partituret blandar Gesualdos madrigaler med Holtens egna tongångar – man kan nästan inte urskilja var gränserna går!

Resultat: en kammaropera där pusselbitarna skarvlöst hopfogas. Dvd-dokumentationen från iscensättningen i Odense 2016 har sitt värde med Gert Henning-Jensens vokala lyskraft och utstrålning i titelrollen – en yngling som mognar, blir besviken på livet, hamnar i desperation och olösliga konflikter – kärlek är inget att leka med. Den gängse bilden av Gesualdo som enbart en råbarkad mördare har inget stöd i Eva Sommestad Holtens libretto, han är också ett offer. De elegiska bottnarna märks. Man kan tolka vissa scener som drömbilder. Tor Linds allestädes närvarande, markant klingande skuggfigur har motsvarande dubbelnatur: demon eller kompis? Carlos båda gemåler, Hanna Kappelin och Ann-Christin Wesser Ingels, gnistrar karaktärsfullt.

Bara musiken förmår fånga Gesualdos hela engagemang. Det innebär både förlösning och tragik.

Carlhåkan Larsén

Höjdpunkt den spänningsfyllda andra akten, som utspelas vid hovet i Ferrara.

Testa också Carlo Gesualdo: Madrigaler, till exempel ”Moro lasso” (sex böcker, de tre sista särskilt märkliga). Jacques Offenbach: Hoffmanns äventyr (om musikens makt). Igor Stravinskij: Rucklarens väg (The Rake’s Progress).

 


Gesualdo Shadows – A Modern Baroque Opera
Musik: Bo Holten. Libretto och scenografi: Eva Sommestad Holten.
Regi och koreografi: Deda Cristina Colonna. Medverkande: Gert
Henning-Jensen, Tor Lind, Hanna Kappelin, Rasmus Kure Thomsen,
Guido Paevatalu, Ann-Christin Wesser Ingels, Anders Jakobsson.
Dacapo DVD

 

About The Author