Franz Schubert är den tyska liedens mästare. En ny box presenterar även de mindre kända sångerna.

Än har han en bit kvar till de tre största Bach, Mozart och Beethoven, men visst känns det som om Franz Schubert klättrar på den klassiska musikens popularitetslista. Med en box med fem cd på den unga Berlinetiketten Bastille musique stärks aktierna ytterligare.

Långt ifrån allt av Schuberts runt sexhundra sånger hör till standardrepertoaren. Barytonen Hans Christoph Begemann och pianisten Thomas Seyboldt bestämde sig att framföra samtliga, vilket skedde på Schloss Ettlingen åren 1993 till 2001. Några inspelningar följde som efter att legat i Sydvästtyska radions arkiv nu äntligen kommit ut.

Hölty-Lieder och Schiller-Balladen hör till de mindre kända. Den senare innehåller några genresprängande sånger där ”Der Tauscher” klockar in på 27 minuter och kan liknas vid en kantat där strofiska verser bryts mot arioson och recitativ. Hölty-sångerna komponerade Schubert i tonåren 1815-16. Med den dominerande strofiska formen där ny text sätts till samma vers är de exempel på den vid tiden gängse formen för Lieder. Romantiskt framåtblickande finns i ”Erlkönig” från samma tid från de i huvudsak mindre kända Goethe-Lieder. Dessa liksom Schuberts kanske mest kända sångcykel, Winterreise finns också med i boxen.

Begemann har en både varm och pregnant klang som gör att den som kan tyska knappast behöver följa med i texthäftet. De intressanta essäerna av bland annat Schubert-nestorn Walther Dürr kan man läsa (också i engelsk översättning) eller lyssna till på den femte cdn.

Andreas Engström

Höjdpunkt ”Die Erwartung” ur Schiller-Balladen.  Sturm-und-Drang mellan känslosvall och stoisk elegans.

Testa också Av Bastille musiques utgivning kan också rekommenderas Zafraan Ensembles inspelning med unga tyska tonsättare. Schubert-sånger avnjutes också gärna med Thomas Quasthoff eller Dietrich Fischer-Diskau.

 

Franz Schubert: Lieder (live)
Hans Christoph Begemann, baryton, Thomas Seyboldt, piano
bastille musique, #6,  2017,

 

About The Author