John Adams är en av Amerikas mest uppskattade och respekterade tonsättare. Äntligen finns mästerverket Dr Atomic på skiva.

Som ung var John Adams inspirerad av minimalismen, av tonsättare som Philip Glass och Steve Reich, men i intervjuer har Adams berättat att han är ganska ointresserad av att sätta etiketter på sin musik. Själv kallar han sig en ”post style-composer”, en term som effektivt tar död på all vidare diskussion. Och man behöver inte lyssna länge på operan ”Dr Atomic” från 2005 för att inse att Adams tonspråk är så varierat och uttrycksfullt att det känns ganska meningslöst att placera in musiken i något fack.

Med verk som ”The death of Klinghoffer” och operadebuten ”Nixon in China” i bagaget, har Adams gjort sig känd för att inte väja för att göra opera av politiskt laddade teman. Och i ”Dr Atomic” tar han ånyo upp kontroversiellt stoff: verket behandlar den ångest och ängslan som rådde de sista dagarna på Los Alamos-anläggningen i New Mexico inför testsprängningen av Robert Oppenheimers atombomb i juli 1945. Librettot skrevs av Peter Sellars, som använde sig av bland annat originaldokument, memoarer, intervjuer och hemligstämplade regeringsdokument, samt texter av den amerikanska poeten Muriel Rukeyser.

På dvd har man tidigare kunnat avnjuta denna fantastiska opera, och med denna förträffliga inspelning finns musiken också äntligen också på skiva. BBC Symphony Orchestra och kör under ledning av tonsättaren själv gör det här fantastiska verket full rättvisa och bland alla fina solister lyser Gerald Finleys barytonröst lite extra; hans aria Batter my Heart känns som en sång som har alla chanser att bli en framtida klassiker. John Adams är kort sagt ett geni.

Axel Lindhe

Höjdpunkter Batter my Heart, Am I in your light

Lyssna också på John Adams opera Nixon in China


John Adams: Doctor Atomic
Gerald Finley, Julia Bullock, Brindley Sherratt (Edward Teller),
Samuel Sakker  m fl
BBC Symphony Orchestra
BBC Singers
Dirigent: John Adams
Nonesuch 7559793107

 

About The Author