En svensk Mahler

Ja, så beskrivs han ofta, tonsättaren Allan Pettersson. Kring de musikaliska likheterna kan man förstås diskutera. Sant är att vår store svenske symfoniker är på god väg att få en senkommen revival i stil med sin österrikiske föregångare.

Ångloken i kampanjen för den alltmer intensiva lanseringen av Allan Pettersson stavas Christian Lindberg, BIS och inte minst Norrköpings Symfoniorkester (SON). De som följt med vet att orkestern ägnat Pettersson stor uppmärksamhet genom åren – under 1990-talet gjorde man bland annat fyra inspelningar med Leif Segerstam som dirigent. För två år sedan inleddes emellertid ett nytt samarbete med BIS och Christian Lindberg (i rollen som dirigent). I skrivande stund har detta resulterat i tre cd med Petterssons symfonier. Den senaste, symfoni nr 9, släpptes häromveckan och recenseras i kommande nummer av OPUS. Som av en händelse är verket även numrets Verk i fokus.

Pettersson-projektet, som lovordats av internationell media som Gramophone, Klassik Heute och ClassicsToday, växlar nu upp ytterligare. Nyligen meddelade trojkan SON – BIS – Lindberg att man beslutat sig för att spela in ytterligare sju av Allan Petterssons symfonier. Allt får en storstilad final 2018 då man släpper en cd-box (måtte inte cd- och dvd-åldern ta slut innan dess!), vilken kommer att innehålla samtliga symfonier av Pettersson. I boxen ingår även den ofullbordade 17:e symfonin som kommer att färdigställas av Christian Lindberg. Även tre dokumentärfilmer följer med: Peter Berggrens Människans röst och Sången om Livet, samt Sigvard Hammars Vem fan är Allan Pettersson?

Som om inte det var nog så planerar Norrköpings Symfoniorkester och Christian Lindberg även med en Europaturné under finalåret 2018. Och – hör och häpna – ett svenskt verk är tänkt att vara huvudnummer i turnéprogrammet: Petterssons sjunde symfoni. Svenska orkestrar brukar ju annars ha för vana att slå ett extra slag för (över)etablerade tonsättare som Sibelius eller Beethoven under sina utlandsturnéer.

Nedan första satsen ur sjuan (lyssna gärna vidare på Youtube eller Spotify):

På OPUS applåderar vi det magnifika Pettersson-projektet och hoppas att fler orkestrar och artister låter sig inspireras av den profilstärkande kampanjen för svensk musik i världen.

Inspelningsplan för Allan Pettersson-projektet

Redan inspelade symfonier
(med Norrköpings symfoniorkester om inget annat anges)

1, 2                Lindberg (2011)
3, 15              Segerstam (1993 – 1994)
5                    Atzmon/MSO (1990)
6                    Lindberg (2012)
8, 10              Segerstam (1997)
9                    Lindberg (2013)
11                  Segerstam (1992)

Ska spelas in

4, 16              Lindberg (2014)
13                  Lindberg (2015)
12                  Lindberg (2016)
14                  Lindberg (2017)
7, 17              Lindberg (2018)

Mer läsning

År 2011, då Allan Pettersson skulle fyllt 100, publicerade vi ett porträtt av jubilaren. Här en länk till denna läsvärda text av Lennart Stenkvist.

OPUS 36 Allan Pettersson

Mer info om Allan Pettersson-projektet

www.facebook.com/allanpetterssonproject
www.norrkopingssymfoniorkester.se

 

Kommentarer inaktiverade.