Den finska dirigenten Eva Ollikainen blir ny chefdirigent för Nordiska Kammarorkestern från och med säsongen 2018-2019.

– Vi är oerhört stolta och glada över att under de närmaste säsongerna kunna knyta en så namnkunnig chefdirigent till Nordiska Kammarorkestern. Eva Ollikainens stora kunnande och konstnärliga djup kommer att bli en stor tillgång för den fortsatta utvecklingen, säger musikchef Lennart Åkermark i en kommentar.

Eva Ollikainen har studerat vid Sibelius-Akademien för dirigentprofessorerna Jorma Panula och Leif Segerstam, båda legendarer inom dirigentyrket. Redan 2003 vann hon, endast 21 år gammal, första pris vid dirigenttävlingen i Jorma Panulas namn.

– Förutom en tekniskt väldigt hög nivå, äger orkestern en sällsynt vilja och förmåga att fördjupa sig i tolkningen av de musikaliska budskap som gömmer sig i partituren. Jag gläder mig åt många inspirerande stunder med spännande repertoar tillsammans med de underbara musikerna i Nordiska Kammarorkestern, säger Eva Ollikainen.

Eva Ollikainen har dirigerat de flesta av de största orkestrarna i Norden men också orkestrar som Staatskapelle Dresden, Tokyo Metropolitan Symphony, Deutsches Symphonie Orkester Berlin med flera. Under hösten 2017 återvänder hon bland annat till Kungliga Operan i Stockholm för att dirigera Mats Eks Julia & Romeo och till Semperoper Dresden för flera produktioner.

Eva Ollikainens uppdrag som chefdirigent för Nordiska Kammarorkestern löper från och med hösten 2018 till och med våren 2021.

 

About The Author