Ljus Mozart möter franskt 1700-talsmörker på Camilla Tillings nya.

Sopranen Camilla Tillings nya Gluck- och Mozart-album på BIS är en riktig feel-good-skiva. Men den löper oavbrutet risken att få en duktighetsstämpel i pannan med sitt rara kärlekstema och en Tilling som oftare levererar ”bäst-i-klassen”-vibbar och perfekta höjdtoner än kropp, smärta eller för den delen undertexten som behövs för att komplicera det musikaliska 1700-talet. Med operahits från ”Orfeus och Eurydike”, ”Figaros bröllop” och ”Così fan tutte” och roller som Susanna och Fiordiligi blandat med (lite) mer oväntad Mozart-repertoar som ”Idomeneo” och Glucks ”Iphigénie en Tauride” skulle man också kunna se den som ett steg tillbaka för denna svenska sångerska som sjungit på världsscener som Metropolitan, Covent Garden och La Scala. Tillbaka till det gulliga sopranfacket och bort från tidigare karriärval som interpret av Strauss, Schubert-lieder och nordiska sånger.

Men så klämmer hon i på franska med ett stycke från Glucks ”Iphigénie” och två arior från ”Armide” och då är sockersötman som bortblåst. Höjer man volymen missar man inte heller en vackert flämtande Eurydike-tolkning från Glucks mest underjordiska djup. Eller den tidstroget ösiga hornsektionen i orkestern Musica Saeculorum under Philipp von Steinaeckers ledning. För det är ju så att varje feel good-berättelse behöver ett visst mått av ”feel-bad” för att lyfta.

Höjdpunkter Samtliga Gluck-arior.

Testa också Kanske lite Grieg,- Sibelius- och Stenhammar-Tilling på BIS-skivan ”I skogen” från 2015?

Hanna Höglund  

 

”Loves me… loves me not…”
Gluck & Mozart Arias.
Camilla Tilling, sopran. Musica Saeculorum. Dir: Philipp von Steinaecker.
BIS-2234

 

 

Gillade du den här artikeln?

Om svaret är ja och du vill läsa fler texter av det här slaget rekommenderar vi en prenumeration på Opus – musikvärldens mest exklusiva magasin om klassisk musik och opera. Opus bjuder på initierade reportage från kunniga skribenter, det senaste från svenskt och internationellt musikliv och recensioner av de hetaste inspelningarna och föreställningarna.

Ett förmånligt prenumerationserbjudande hittar du genom att klicka på denna länk.

About The Author