Lesley Barbers låter inte musiken följa den konstgjorda uppdelningen i elit och folk

I en scen ganska långt in i filmen ”Manchester by the Sea” spricker den dittills lågmälda, nästan frusna stämningen och orsaken till huvudpersonens nedstämdhet kommer i öppen dager. Albinonis ”Adagio i g-moll” spelas till bilderna, länge, och ger outhärdlig tyngd.

Dramat brister, hjärtat brister. I filmmusik har musiken blivit en kod, kanske som grottmänniskor en gång brukade symboler för att förmedla basala mänskliga känslor: hjärta, hus, eld. Den absoluta musikideologin närapå kvävde bildmusiken. Länge räknades inte filmmusiken med när kompositörer angav sin verkförteckning.

Men det har ändrats och filmmusiken för idag en rätt intressant utveckling, fortfarande lite i utkanten av konstmusiken, men den släpps numera på prestigefyllda bolag och lånar konsertscener där den spelas för fulla hus.

I ”Manchester by the Sea” har den kanadensiska kompositören Lesley Barber stakat ut en väg mellan klassisk filmmusik och ett modernt sätt att jobba med existerande soundtrack. Hon har inspirerats av kalvinistiska hymner i 1600-talets England och skapat en koralsång som fungerar märkligt väl i detta drama om amerikansk arbetarklass.

Klassisk musik i film har ofta använts för att ge en air av nobless och förfining till en person eller situation i en film, men här finns inte den ambitionen. Konstmusiken flyttar ner till mänsklig nivå, den konstgjorda uppdelningen i elit och folk finns inte här. Musiken får vara musik. Det är storslaget i sig.

Höjdpunkt Se hellre, och hör, filmen. Ljud och bild tillsammans gör höjdpunkterna.

Testa också ”Ein feste Burg ist unser Gott. Luther und die Musik der Reformation” (Outhere) med sammetsrösterna i Vox Luminis: en av alla hymnplattor detta reformationsår.

Sofia Lilly Jönsson

Manchester by the Sea
Lesley Barber, Händel, Albinoni m fl
(Milan)
B01M1NEXOH

 

Gillade du den här artikeln?

Om svaret är ja och du vill läsa fler texter av det här slaget rekommenderar vi en prenumeration på Opus – musikvärldens mest exklusiva magasin om klassisk musik och opera. Opus bjuder på initierade reportage från kunniga skribenter, det senaste från svenskt och internationellt musikliv och recensioner av de hetaste inspelningarna och föreställningarna.

Ett förmånligt prenumerationserbjudande hittar du genom att klicka på denna länk.

About The Author