Varje sommar har Ravenna och Riccardo Muti en två månader lång kärleksaffär. Med Ravenna Festival har den italienske dirigenten satt kulturstaden vid Adriatiska havet på konsertkartan genom att bygga en både historisk och modern mosaik av musik.

Text:Lars Collin
Foto: Ravenna Festival

Ravenna i det italienska landskapet Emilia Romagna har några av världens vackraste mosaiker. Hela taket i den bysantiska kyrkan Basilica San Vitale fullständigt skiner av skönhet. Vi är en liten grupp som vandrar runt med guide i ett Ravenna där solen just gått ner.

Längs bilfria kullerstensgator passerar vi stadens åtta Unescoskyddade monument. Med en ficklampa lyser guiden upp dessa fantastiska fresker till berättelser, mosaiker som är några av de mest berömda i världen, skapade redan på 500-talet när Ravenna var huvudstad i det västromerska riket. Och just i brytpunkten mellan kulturer i öst och väst verkar staden fortfarande. Inte minst sedan den världsberömde italienske dirigenten Riccardo Muti och hans hustru Cristina Mazzavillani Muti för snart 30 år sedan valde att permanent slå sig ner i hennes födelsestad för att där skapa Ravennafestivalen.

Kopplingen till Ravennas förflutna är inte långsökt, bortsett från att den makalösa mosaiken 1500 år senare är byggd på en magisk mix av musikaliska möten mellan opera, kammarmusik, symfoniska verk, balett, jazz och etniska toner. När festivalens lanseringsturné når Sverige håller man hov på arkitekten Giò Pontis avskalade 1950-talsbyggnad Italienska kulturinstitutet i Stockholm. Det är fortfarande isande vinter, men för den som suttit en sommarkväll på Piazza del Popolo i Ravenna och sippat på en aperitivo är minnet inte långt till bilden av en världsvan och vänlig stad nära Adriatiska havet. Fnittriga barn som låter ballonger fara rakt upp i den lena sammetsnatten; välskräddade invånare som nobelt glider runt på höga cyklar i oklanderliga ljusa linnekostymer …


Storslagen galakonsert i kongresscentret Palazzo Mauro de André i utkanten av Ravenna.

 

Lika lätt tycks de musikaliska genrerna smälta samman på Ravenna Festival, vars tema i sommar passande nog är drömmar.

– Självklart finns det mängder med fantastiska festivaler i Italien. Men det som jag tycker särskiljer oss i Ravenna är hur festivalen tolkar staden. Ravenna tittar österut, både genom sin romerska och bysantinska historia men också med sitt läge vid Adriatiska havet. Festivalen har alltid tagit fasta på denna dialog mellan länder och kulturer, berättar konstnärlige ledaren Franco Masotti.

 

»Självklart finns det mängder med fantastiska festivaler i Italien. Men det som jag tycker särskiljer oss i Ravenna är hur festivalen tolkar staden.«

 

Därför heter också en av festivalens röda trådar Road to Friendship, i år i form av ett musikaliskt möte mellan 200 musiker från italienska Luigi Cherubini Youth Orchestra och ukrainska nationaloperan i Kiev. Andra punkter i programmet kastar sig handlöst mellan olika discipliner: Verdis Macbeth, Thurston Moores gitarrhyllning The 100 Electric Guitars, musikalen Kiss me Kate, minimalister som Terry Riley och Philip Glass …

– Alla i ledningen har olika inriktningar och det skapar den här mixen, det är festivalens styrka. Vi har även möjligheten att använda de här Unescoskyddade klassiska byggnaderna som spelplatser, vilket förstås skapar en unik atmosfär. Under festivalen använder vi verkligen hela staden som en enda stor scen, säger Franco Masotti.

Hur viktiga är paret Muti för festivalen?

– Den föddes ju i och med dem. Ravenna är helt speciell för Riccardo och Cristina, hon växte upp här och det var i Ravenna som de gifte sig. Samtidigt har vi i den konstnärliga ledningen full frihet att sy ihop programmet.


Cristina Mazzavillani Muti, ”Presidente e Direttore Artistico” för Ravenna-festivalen.

 

Kungliga Filharmonikerna i Stockholm gästade Ravenna Festival sommaren 2005. Konserthuschef Stefan Forsberg, som också deltar vid pressträffen, längtar ständigt tillbaka.

– Festivalen har en otroligt hängiven publik. Den går i lite andra spår än andra festivaler genom att ta in många olika uttryck, en mångfald som har förstärkts de senaste åren. Man vågar vara både väldigt samtida och ändå göra kammarmusik, fullskaliga operor och symfoniska verk, säger Stefan Forsberg.

Han kallar Riccardo Muti för något av en gudfader inom den klassiska musiken.

– Både han och hans fru ställer höga krav, så jag minns att det var hög förväntan. Men det blir väldigt fint, och jag hoppas att vi får komma tillbaka. Vi har bland annat talat om att försöka medverka på Operaakademin på något sätt.

Operaakademin är kort och gott Riccardo Mutis baby. Startad 2015 är det en sommar-akademi för unga musiker och sångare med full insyn för nyfikna. Besökare kan både sitta med under repetitionerna och vara med under den avslutande konserten i början av augusti.


Taiwanesiske Su-Han Yang med Maestro Muti under Operaakademin 2015.

 

En av de utvalda förra sommaren var den unge italienske tenoren Ivan Defabiani. I vintras gjorde han storslagen debut som fältherren Radamès i Aida på Kungliga Operan med bland andra Christina Nilsson och Katarina Dalayman.

– Akademin var väldigt kul. Samtidigt var det ganska knepigt att sjunga från morgon till kväll flera dagar i sträck. Men förstås en fantastisk erfarenhet, säger Ivan Defabiani som sedan Ravenna-vistelsen förra sommaren gjort något av sin egen virvlande triumfmarsch på de europeiska operascenerna.

Ravenna Festival tycks lämna livslånga minnen efter sig, både för publik och musiker. Precis som den magiska mosaiken högt däruppe i San Vitales välvda kyrkotak.

RAVENNAFESTIVALEN

Vad Musikfestival grundad 1990 av paret Riccardo Muti och Cristina Mazzavillani Muti. Äger sedan dess rum varje sommar i Ravennas konserthus, i kyrkor, på gator, torg och stränder. Den 29:e upplagan har temat drömmar och bjuder på 130 föreställningar med mer än 1 000 artister. Höstens veckolånga minifestival fokuserar i år på Verdi med operorna Nabucco, Rigoletto och Otello.
När 1 juni – 22 juli. Operaakademin Riccardo Muti Italian Opera Academy: 21 juli – 3 augusti. Ravenna Festivals Autumn Trilogy: 23 november – 2 december.
Missa inte Mosaics by night, en kvällsvisning av Ravenna med guide i ficklampans sken. Mosaikarbetet i Ravennas kyrkor Basilica San Vitale och Galla Placidia. Följ med en exklusiv grupp på guidad tur när mörkret fallit och imponeras av de världsarvsskyddade religiösa motiven skapade på 500- och 600-talen.
Mer info ravennafestival.org. Om staden och regionen: turismo.ra.it och emiliaromagnaturismo.com

About The Author