Dan Laurin och Höör Barock lyfter Johann Helmich Roman till nya höjder.

Johann Helmich Romans bästa tid är nu! Ja, för inte var det när han levde, om man får tro Ernst Brunner-biografin ”Likt ett skeleton” (recenserad i senaste Opus). Romans livstid kantades av motgångar och en kungamakt mer intresserad av krig, hångel och akrobatik än den sköna musik som fanns mitt framför ögonen i Hovkapellet. Istället var det resorna ut i Europa som var hans musikaliska livsluft.

Men vinden har vänt. I vintras kom Brunners Roman-biografi på Bonniers och dessutom ryktas det om ännu en, signerad Romanspecialisten Eva Helenius. Men framför allt släpptes också denna, lika anspråkslösa som generöst slösande, Golovinmusik av Romans ständige förkämpe, blockflöjtisten Dan Laurin. Mer levande än såhär är det nämligen svårt att föreställa sig Roman just nu, i den här ovanliga inspelningen av ett stycke som skrevs för ett ryskt barockparty hos ministern Golovin i Stockholm 1728.

På BIS finns sedan tidigare två Roman-album med Laurin och egna gruppen Paradiso Musicale. Men det är som att en extra växel lagts in när han klev in i studion tillsammans med Höör Barock. De uppfinner Romanhjulet på nytt. I pragmatisk anda tar de instrumenten de har och fyller i där tonsättarens egna musikaliska anvisningar faller till föga. Och musikaliskt är det en skattkista av barockklanger där Laurin lämnar lika stort utrymme åt sina kollegor som åt sig själv: Joakim Peterson som solar på löjligt låg kontrabas. En plötslig elfiolföring på ett spår. Starter och inbromsningar i den musikaliska retoriken, udda glidningar på flöjten som man vill höra igen men när man tror att ett da capo ska komma har Laurin redan gått vidare och gör en lurig drill istället.

Det är fint, det är fult, framför allt är det ett 1700-talslik som lever, för att anspela på Ernst Brunners boktitel. Och man vill bara höra mer, se detta live, uppleva leken på nära håll.

Hanna Höglund

Höjdpunkt Lentosatsen där den musikaliska dialogen närmar sig mellanmänsklig diskussion.


Golovinmusiken

Johann Helmich Roman
Höör Barock och Dan Laurin
BIS-2355

About The Author