Efter Lucidor och Wiwallius har det blivit dags för den sista delen i en ambitiös trilogi om svensk viskonst.

Det hela började år 2004. Martin Bagge, sångare, kompositör, arrangör med rötter i Göteborg, gav ut en elegant volym i aningen arkaiserande form med visor av Lars Johanson (1638–1674), även kallad Lucidor den olycklige. Boken hette Wärldslige & Andelige Wisor. Bagge hade med lutenisten Michael Paulsson letat och hittat melodier från tiden och parat ihop dem med Wisorna. En forskningsinsats.

Lucidor? Knappast bekant nuförtiden. En fattig student med språkkunskaper och poetisk talang som meriter. Bohemisk krogbesökare i Stockholms lägre värld. 1674 dödad i en duell med en löjtnant Storm på källaren Fimmelstången i Stockholm. En postum samling med titeln Helikons blomster utkom 1688. Väl värd att återuppväcka.

Detta var bara början. Nästa steg togs 2011. Nu figurerade musikforskaren Jan Olof Rudén som upphovsman. De tre entusiasterna presenterade i samarbete en upplaga av Lars Wiwallius (1605—1669) visor, Ack, Libertas. Också han en tidstypisk skald, försedd med skojarfasoner. Lurendrejare och fängelsekund, tillbringade många långa år långt borta i det rymningssäkra Finland. Ack, Libertas är hans suck efter frihet. Klagevisan över denna torra och kalla vår var avsedd att sjungas på koralmelodin Den signade dag. Under förra millenniet kunde den återfinnas i antologier för gymnasiet.

Med vårens nya bok fullbordas den ambitiösa trilogin. Nu är det en ännu mindre bekant poet som står i fokus: Johan Runius (1679–1713). Andelige Blommor & Werldslige Lillior heter verket. Konceptet är detsamma: Passande melodier uppletas och appliceras på texterna. Koralforskaren Anders Dillmar och Eva Helenius, 1700-talskännare och specialist på Johan Helmich Roman, har sällat sig till utgivarna. Runius skrev många psalmer men är mest ihågkommen (?) för sitt impromptu Friskens och Runii resa till Dalarön. Rekommenderas!

 
I trehundra års tid har den skicklige rimsmidaren och visdiktaren Johan Runius sovit sin törnrosasömn.

 

En beundransvärd trippel med fokus på en svensk specialgren: viskonst. Den började inte med Bellman, om nu någon trodde det. Och den slutar förhoppningsvis inte med Evert Taube eller Håkan Hellström eller… Här gäller det för dagens singers & songwriters att ta itu med fosterlandets stolta tradition.

Carlhåkan Larsén

 


Martin Bagge – välkänd visartist och forskare – har genom ett omfattande forskningsarbete lyckats återskapa musiken med hjälp av gamla psalm- och visböcker från tiden. I Andelige Blommor & Werldzlige Lillior presenteras också, för första gången, tre av de Runiusdikter som Johan Helmich Roman satte musik till.

 


Martin Bagge. Andelige Blommor & Werldslige Lillior – Johan Runius psalmer och wisor. Bo Ejeby Förlag.

About The Author