Det blir den amerikanske dirigenten Robert Trevino som från och med hösten 2019 blir Malmö Symfoniorkesters nye chefsdirigent. Trevino är sedan 2017 Music Director för Basque National Orchestra och samarbetar regelbundet med flera av världens ledande orkestrar, däribland London Symphony Orchestra, Gewandhausorchester Leipzig och Accademia Nazionale di Santa Cecilia i Rom.

– Att utses till Malmö Symfoniorkesters nästa chefsdirigent är en stor ära. Det är också ett unikt ansvar och en möjlighet att leda denna exceptionella grupp musiker under en väldigt viktig tid i deras historia, säger Robert Trevino i en kommentar till utnämningen.

– När jag först arbetade med musikerna i MSO slogs jag omedelbart av den iver med vilken de gräver djupare in i musiken, med uppriktighet och kärlek, men också av deras uppmärksamhet för varandra som artister och kollegor. För mig klickade det omedelbart.

Under pressträffen i samband med offentliggörandet framhöll Trevino flera gånger sin fascination över stadens multietniska sammansättning.

– Malmö utvecklas fort, är alltmer mångsidigt och växer mer än någonsin. Jag hoppas att jag, MSO och malmöborna kan komma varandra närmre genom musiken. Med Malmö Lives fantastiska konsertsal som vårt hem kommer jag och MSO att öppna våra dörrar ytterligare och resa längre för att flytta fram positionerna för klassisk musik i staden och regionen.

Robert Trevino ledde sin första konsert blott 16 år gammal. Hans internationella genombrott kom för fem år sedan när han med kort varsel fick hoppa in och leda Verdi’s Don Carlo vid Bolsjojteatern i Moskva. Sitt enda framträdande hittills med Malmösymfonikerna var med Mahlers sjua förra året, men i början av november återkommer han för att framföra Verdis Requiem. Till nästa säsong ökar frekvensen på besöken avsevärt då åtta konserter är inplanerade, meddelar MSO:s programchef Per Hedberg.

 

Robert Trevino in action i samband med ”genombrottsoperan” Don Carlo för 5 år sedan.

 

About The Author