Operan, stadsteatern, konstmuseet, form- och designcentret, teaterhögskolan, regionens kulturförvaltning. Listan på kulturinstitutioner i Malmö som leds av en dansk chef kan numera göras lång. Idag blev den ännu längre, för under förmiddagen blev det offentligt att Maria Frej blir ny vd och konserthuschef för Malmö Live.

Maria Frej är en välkänd profil i det danska kulturlivet. I sitt nuvarande uppdrag som programchef för klassisk musik vid Tivoli programsätter hon den klassiska musiken, jazzen och angränsande musikområden. Detta innebär ansvar för bland annat Tivoli Copenhagen Phil och Tivoli Big Band.

– Att skapa möten mellan människor och musik ligger mig varmt om hjärtat. Jag gläder mig otroligt mycket inför att lära känna malmöborna, att vara aktiv i stadens rika musik- och kulturliv och att skapa fortsatt framgång tillsammans med alla duktiga krafter i konserthuset och symfoniorkestern, säger Maria Frej i en kommentar.

Tidigare var Maria Frej musikproducent på Det Kongelige Bibliotek och ansvarade bland annat för konsertkoncept på Den Sorte Diamant, bibliotekets spektakulära tillbyggnad. Hon har även mångårig erfarenhet av ensemble- och orkesterledning från rollen som ledare för Storstrøms Kammerensemble och Storstrøms Symfoniorkester. Innan dess var Maria Frej administrativ chef för Athelas Sinfonietta Copenhagen.

Maria Frej tillträder sin nya post den 1 februari 2020 och tar över efter Jesper Larsson som tidigare i år utsågs till vd för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

 

Maria Frej

Ålder 52 år
Utbildning har en filosofie kandidat-examen i musikvetenskap från Köpenhamns universitet.
Familj är gift med jazzsaxofonisten, dirigenten och kompositören Lars Møller och tillsammans har de barnen Astrid, 16 år, och Silja, 13 år.

Bor i Köpenhamn.
Fritiden upptas av olika kulturupplevelser, resor, mat, sällskapsspel. Och politik – med kultur som profilområde är Maria Frej aktiv som fritidspolitiker för Socialistisk Folkeparti (SF) och sedan 2017 medlem i Borgerrepræsentationen (kommunfullmäktige) i Köpenhamn.

About The Author