Kent Naganos och Göteborgssymfonikernas inspelning av Mussorgskijs mästerverk träffar mitt i prick.

Första versionen av Mussorgskijs opera Boris Godunov såg dagens ljus 1869. Den refuserades emellertid av den kejserliga teatern i S:t Petersburg, bland annat eftersom temat ansågs fientligt mot tsaren. Två år senare arbetade Mussorgskij om sin opera och den nya versionen fick premiär 1874. Senare tog sig även Rimskij-Korsakov an Mussorgskijs verk, med försök till ”förbättringar”.

Idag spelas ”urversionen” allt oftare, så även på denna inspelning. Kent Nagano hör till dem som anser att originalversionen är att föredra och han har i intervjuer uttryckt att han anser att verket i 1869 års upplaga har stora förtjänster, med sitt mer ”råbarkade” uttryck.

Redan 2013 dirigerade Nagano en hyllad produktion av operan på Bayerische Staatsoper i München och det märks att han känner den här musiken in i minsta detalj.

Mussorgskijs mörka och dova musik får en hypnotiserande effekt och Göteborgssymfonikerna spelar med ett makalöst engagemang och fin känslighet. Till sin hjälp har han ett skickligt sångarlag med basen Alexander Tsymbalyuk i spetsen. I Boris Godunov har kören en viktig roll och Göteborgsoperans kör och Brunnsbo Musikklassers kör förtjänar också att nämnas för sina storartade insatser.


Kent Nagano är sedan 2013 förste gästdirigent och konstnärlig rådgivare till GSO. Boris Godunov är deras tredje inspelning tillsammans.

 

Det tillhör inte vanligheterna att BIS ger ut kompletta operor på cd. Men den här satsningen ger verkligen mersmak, och det gäller inte bara på det musikaliska planet. Även ljudtekniskt är inspelningen en fullträff där framför allt dynamiken imponerar. Som lyssnare sugs man in i den suggestiva musiken och det är bara att gratulera dig som ännu inte bekantat dig med den här inspelningen. Vågar man hoppas på att Nagano, Göteborgssymfonikerna och BIS har fler intressanta operainspelningsprojekt i pipeline?

Axel Lindhe

 


Modest Mussorgsky
Boris Godunov
Solister: Alexander Tsymbaluk, Maxim Paster, Mika Kares, Sergei Skorokhodov m fl
Göteborgssymfonikerna
Göteborgsoperans kör, Brunnsbo Musikklasser
Dirigent: Kent Nagano
BIS 2320

About The Author