Maria Callas var 1900-talets mest omtalade operasångerska, känd lika mycket för sitt temperament och kärleksaffärer som för sin röst. Nya dokumentären Maria by Callas speglar hennes många olika sidor väl menar Opus recensent.

Filmaren och fotografen Tom Volf snubblade över ett Youtube-klipp med Maria Callas för några år sedan, och sedan var han fast. Han reste världen runt och letade i privata arkiv och brevsamlingar och samlade ihop mängder av material. Resultatet blev Maria by Callas, en dokumentärfilm där stjärnan själv får komma till tals i intervjuer, operaföreställningar och konserter med hjälp av tidigare aldrig visat material – bland annat digitaliserade och färglagda super 8-filmer.

Det ska sägas med en gång att Volf inte kommer med några nya uppgifter om Callas liv. Men det är ändå en film med många förtjänster, där Volfs egen kärlek till sångerskan skiner igenom. Han lyckas inte bara visa på det magiska med Callas konstnärskap (den fantastiska rösten, skådespelarbegåvningen och den magnetiska utstrålningen), utan går också i land med den svåra konsten att skapa ett personporträtt av denna fascinerande artist. En mångfacetterad och komplex personlighet, som samtidigt som hon närde en enorm arbetsmoral hade en vision om ett stillsamt och lyckligt familjeliv. En dröm som aldrig riktigt infriades.

Volf har fått kritik för att inte låta andra perspektiv komma till tals än Callas eget och för att visa upp ett alltför polerat och glittrigt porträtt. Men det finns sedan tidigare flera dokumentärer om Callas liv och det har skrivits mängder av böcker och tusentals artiklar om fenomenet Callas. Så den som söker andra synvinklar har hur mycket material som helst att tillgå. Tvärtom är det skönt att slippa sedvanliga kommentarer från agenter, operakolleger, familjemedlemmar och musikvetare och istället få njuta och förundras av huvudpersonen själv. För Callas är verkligen fascinerande att titta och lyssna på, och det alldeles oavsett om hon pratar eller sjunger. Man slås av vilken öppenhjärtig, humoristisk, intelligent och slagfärdig artist som dolde sig bakom den glittriga fasaden. Och vad beträffar tragiken så löper den som en underström filmen igenom i form av den allestädes närvarande konflikten för en kvinna som gjorde karriär under 1950- och 60-talen: det professionella livet kontra det privata, med en längtan om att kunna förena de två.

En annan av filmens styrkor är hur fint den fångar publikens stora kärlek till sin idol. Det blir tydligt hur starkt Callas själv känner värmen från tillgivna fans och hur mån hon var om att återgälda kärleken genom att ge allt när hon stod på scenen. Men kändisskapet hade naturligtvis andra sidor och filmen illustrerar närmast övertydligt hur både hennes karriär och privatliv bevakades intensivt av massmedia på ett sätt som ingen operastjärna kommer i närheten av idag.

Maria by Callas är i första hand en film för operaälskare. Men jag tror bestämt att även andra som är nyfikna på operasångerskans liv har mycket att hämta. Superstjärnor av Callas status växer inte på trän, och frågan är om vi detta århundrade kommer att få se och höra någon artist med samma unika kombination av begåvning, karisma och kompromisslöshet som Maria Callas.

Axel Lindhe

 

Maria by Callas (2017)
Dokumentär, Frankrike
Regi: Tom Volf
Medverkande: Maria Callas, Aristoteles
Onassis, Elvira de Hildago m.fl.
1 tim 53 min
Från 7 år

 

About The Author