Molly Kien komponerar eteriskt skimrande programmusik utifrån stämningar snarare än skeenden.

Skivbolaget dB Productions fortsätter att ösa ut spännande porträttskivor. Denna gång med Molly Kiens kommunicerande klangvärldar. Den Stockholmsbaserade amerikanskan har en förkärlek för det eteriskt skimrande. För musik som liksom löser upp sig i kanterna. Men därmed inte sagt att hennes tonspråk saknar karaktär.

Kien komponerar en sorts modern programmusik utifrån stämningar snarare än skeenden och säsongen 2015/16 var hon hustonsättare hos Västerås Sinfonietta. Beställningsverket ”Smarginatura” är ett drygt tjugo minuter långt stycke inspirerat av en passage i fjolårets litterära snackis ”Min fantastiska väninna” av pseudonymen Elena Ferrante. Där används det italienska uttrycket för att beskriva hur en av huvudpersonerna upplever att gränserna plötsligt löses upp. Kien gestaltar känslan med ett skevt föränderligt förlopp, där motiven smälter samman och en smygande svärta hela tiden hotar stråkarnas strävan efter stabilitet.

Skivans övriga två verk – ”Pyramid” och den reviderade harpkonserten ”Song of Britomartis” med Kungliga Filharmonikernas Laura Stephenson som solist – är skirare. Det förstnämnda börjar i höga register och reser sig mot solen likt en färgstark pyramid i ett Hilma af Klint-konstverk, innan rytmiska motiv bryter stillheten. Det senare hämtar sitt bildliga motiv från mattan utanför Grünewaldsalen i Stockholms Konserthus. Ett drömlikt gäckande möte med flöjtspelande fauner i träblås och trumpeter samt sjöjungfruns glittrande solospel i harpan.

Höjdpunkt Den musikaliska gränsupplösningen i ”Smarginatura”.

Testa också Porträttskivan med västeråsarnas förrförra hustonsättare Andrea Tarrodi (dB Productions 2015).

Johanna PaulssonMolly Kien
Västerås Sinfonietta
Dirigenter Eva Ollikainen, Anna-Maria Helsing
Solist Laura Stephenson
dB Productions dBCD173

Gillade du den här artikeln?

Om svaret är ja och du vill läsa fler texter av det här slaget rekommenderar vi en prenumeration på Opus – musikvärldens mest exklusiva magasin om klassisk musik och opera. Opus bjuder på initierade reportage från kunniga skribenter, det senaste från svenskt och internationellt musikliv och recensioner av de hetaste inspelningarna och föreställningarna.

Ett förmånligt prenumerationserbjudande hittar du genom att klicka på denna länk.

About The Author