Tanken om musikens positiva effekter stannar inte vid människor. Spellistor och musik komponerad speciellt för husdjur är tidens melodi. Opus har talat med några tonsättare och musiker som är vana vid att publiken både skäller och jamar.

TEXT JOHANNA PAULSSON

Stravinsky lär en gång ha sagt att barn och djur förstod sig bäst på hans musik. Därför är det kanske inte så konstigt att David Teie – till vardags cellist i National Symphony Orchestra – satsat på att komponera specifikt för katter. I november sände radiostationen Classic FM programmet Pet Sounds i samarbete med ett hund- och katthem.

Av allt att döma finns det en efterfrågan. Studier har bland annat visat att klassisk musik gjorde hundar på en kennel mindre stressade, medan kräsna kissar tycks föredra mer ”artanpassade” tongångar.

– Vi målar inte i färger som vi inte kan se och skriver inte musik med frekvenser vi inte kan höra. Utifrån det försökte jag lista ut vad som berör djuren, säger Teie över Skype från hemmet i Washington DC.

 

Han kom fram till att det bland annat handlar om vokalisering, alltså om det känslomässiga tonfall som vi människor kan förstå oavsett språk. Tillsammans med en forskare vid University of Wisconsin testade Teie sina teorier på tamarinapor. Resultatet blev framgångsrikt.

– Efter det ville jag skriva musik för vanligare djurarter. Först försökte jag väcka intresse hos djurparker. Jag skulle gärna skapa musik för djur i fångenskap eftersom de är i behov av stimulans. Men när ingen nappade var jag tvungen att hitta ett mer ekonomiskt hållbart alternativ och började skriva musik för katter.


David Teie har arbetat länge med att optimera sin musik för katter. Häromåret fick han Universal att nappa på idén om att ge ut en skiva med musiken.

 

Sedan dess har Teie – som ironiskt nog är allergisk – hunnit göra en ny studie med kattmusik, gett ut två skivor och försökt uppfinna hörlurar för hästar.

 

»Jag skulle gärna skapa musik för djur i fångenskap eftersom de är i behov av stimulans.«

 

Den svenska dirigenten och violinisten David Björkman leder inte bara en beriden orkester – Livgardets dragonmusikkår – utan är också kattägare. Opus bad honom spela Teies ”Music for cats”-album för Simson, en drygt 16 år gammal ”kattgubbe”.

– När han inte sover går han konstant runt och gnäller. Men när vi satte på den här musiken blev han plötsligt helt tyst och verkade spetsa öronen. Dessutom gosade han med ljudkällan. De jamande ljuden och spinnandet var något som han kunde relatera till, konstaterar Björkman.

Simson är van att höra familjen musicera dagligen på olika instrument, men ”får spader” när husse övar fiol i samma rum.

– Då tittar han på mig som om jag vore en galen mördare och försöker krafsa sig ut genom dörren, säger Björkman och skrattar.

 

Det finns, enligt David Teie, en logisk förklaring till reaktionen. Hos däggdjur står höga tonlägen för tillgivenhet och låga för hot. Men det som är högt för en art kan vara lågt för en annan.

– Violinens låga register ligger precis i det ljudområde katter uppfattar som hotfulla.

Dessutom hör katter betydligt högre frekvenser än både hundar och människor, medan lägre bara uppfattas som trafikbrus.

På fjolårets uppföljare ”Music for cats: Album two” hade Teie ambitionen att skriva musik som tilltalar både två- och fyrbenta lyssnare. Nästa projekt är även tänkt att inkludera ultraljud som katter, men inte människor, kan höra.

 

I Washington DC verkar även den hundälskande pianisten Karen Walwyn. Vid sidan av undervisning och konserter driver hon skivbolaget Allegro Paws: Classical Music for Pets. Även Walwyn komponerar egna stycken, men hennes koncept handlar mer om att presentera klassisk musik – från barock till impressionism – på ett sätt som passar husdjuren. Skivorna är anpassade för olika situationer, till exempel för hundar som är ensamma hemma eller blir skärrade av fyrverkerier.

– När jag sammanställer musiken kombinerar jag både form och temperament för att stimulera husdjuren att bli antingen lugnare eller piggare, förklarar hon och delar med sig av både egna och andras hundanekdoter.

Allegro Paws startade hon till minne av schäfern Miles.

– Som valp låg han vid mina fötter när jag övade ett stycke av Schumann. Jag fick ett infall och började sjunga, varpå Miles reste sig, nosade på min mun och lämnade rummet. Jag bestämde mig för att se vad som hände om jag bara började spela igen utan att utan att ropa på honom. Genast kom han tillbaka och slog sig till ro, berättar hon.

Med sin jämna tondistribution tycks pianot vara särskilt lämpat för husdjursmusik.

– En del undrar varför man inte bara kan låta radion stå på, säger Walwyn. Men ta bara radiostationen NPR här i USA, där musiken spänner från Stravinskys ”Våroffer” och Tjajkovskijs symfonier till Mozartsonater. Det går upp och ner hela tiden, vilket bara skapar stress.


Roscoe hjälper Karen Waldwyn med Stilla natt.

 

Tonsättare med tassavtryck

Det sägs att det var italienaren Domenico Scarlattis katt Pulcinella som klev på tangenterna och satte tonen för cembalosonaten K 30/L 499 i g-moll, senare känd som ”Kattfugan”.

Nog ser det ut som att några tassar har varit här.

 

Brittiske tonsättaren Edward Elgar skaffade på ålderns höst två hundar. Orkesterstycket ”Mina” är uppkallat efter hans älskade Cairnterrier.

Franske impressionisten Maurice Ravel var en sann kattvän och särskilt förtjust i siameser. Det hörs bland annat på jamandet i ”Duo miaulé” ur den magiska operan ”Barnet och spökerierna”.

 

 

Här hittar du musik för husdjur!

 

”Music for Cats”

David Teie har gett ut två album med kattmusik. ”Music for Cats” (2016) och ”Music for Cats: Album Two” (2018) går att beställa på cd och finns även på Spotify.

 

Allegro Paws: Classical Music for Pets

Karen Walwyns terapiskivor för i första hand hundar går att provlyssna och beställa från sajten classicalforpets.com

 

iCalmPet

Tidigare känt som Through a Dog’s Ear. Säljer skivor med specialarrangemang av klassiska pianokompositioner på olika teman. Musik, högtalare och relaterade produkter för katter, hundar och människor finns på sajten icalmpet.com.

 

”A Dog’s Tale”

Hundmatsföretaget Eukanuba gav i fjol tonsättaren Iain Jackson uppdraget att skriva lugnande musik för hundar. Stycket ”A Dog’s Tale” för stråkorkester uppges ha sänkt pulsen hos fokusgruppen – sju hundar i olika åldrar och av olika ras.

 

”Heart of a Dog”

2015 gjorde den amerikanska avantgardeviolinisten Laurie Anderson en dokumentärfilm till minne av sin pianospelande hund Lolabelle. Anderson har även gett konserter för hundar.

 

About The Author