Nyskriven musik för fem blåsare är inte så outhärdligt som man skulle kunna tro.

När slog du dig senast ned i mysfåtöljen med ett glas vin för att njuta lite nyskriven konstmusik för brasskvintett? Kanske är det dags? Denna välspelade skiva öppnar med Andrea Tarrodi och hennes ”Drache-Frau” (The Wounded diva). Vi möter den ”äldre divan” sittande framför spegeln med ångest och minnen. Även om Tarrodis musik är betydligt mer lättillgänglig kan jag ändå inte låta bli att dra paralleller till Hans Werner Henzes ”Royal Winter Music” och hans bild av Mad Lady Macbeth. Ytterligheter, ångest och galenskap.

Karin Rehnqvist skriver alltid bra och hennes, av Tranströmer inspirerade stycke, ”Valv” är inget undantag. Det klingar ömt, introvert och väldigt svenskt. Jag är en stor entusiast av Erland von Koch, med en fot stadigt i den svenska folkmusiken och den andra i den mer strama klassiska har han skrivit mängder av musik som borde framföras oftare. Tyvärr tycker jag inte ”Melo-Ritmo” hör dit. Utan von Kochs vanligtvis så lyriska ådra låter stycket väldigt daterat. Tobias Broströms stycke däremot, som har fått ge namn åt skivan, skapar en vibrerande väv av klanger. Från långa toner av mörker till komplexa rytmiska figurer som obönhörligt drar in lyssnaren i musiken.

Om det finns ett genomgripande musikaliskt tema på denna cd är det kontraster och detta är ingenstans tydligare än i Daniel Börtz ”Winter Pieces: 3”. Med sina plötsliga starka tonkaskader och utfall är det aldrig mindre än fascinerande om än något plågsamt för öronen.

Ensemblen i sig spelar tajt, klockrent och glödande, en skiva att rekommendera.

David Härenstam

 

Höjdpunkt De mjuka tonerna som sveper in på bandoneon i ”El Hielo”, Tarrodis andra stycke på skivan, är så kärleksfullt perfekt skrivna att man bara sitter och ler hela stycket igenom.

Testa också Om dina öron orkar mer blås så kasta dig över Stockholm Chamber Brass utmärkta Foliations eller, för helt andra klanger, deras renässans-cd THEN, båda på BIS.

Open Music
Stockholm Brass Quintet
Open Music Production 001

About The Author