Den tredje skivan i Gävlesymfonikernas Brahms-serie bjuder på medryckande tolkningar av spännande repertoar.

Jaime Martín och Gävlesymfonikerna fortsätter sin utforskning av Brahms. Efter tidigare inspelningar med tonsättarens serenader och verk för kör och orkester går man vidare med Schönbergs orkestrering av första pianokvartetten. Brahms var en av Schönbergs förebilder som tonsättare och när dirigenten Otto Klemperer föreslog att han skulle orkestrera verket var han inte sen att skrida till handling. Skämtsamt kallade Schönberg sitt arrangemang för ”Brahms femte symfoni” och verket som är färgstarkt redan i sin ursprungliga version, får än mer blodfullhet i Schönbergs orkestrering.

Skivans andra verk är Hubert Parrys tribut till sin tyske kollega, Elegy for Brahms. Här hemma är Parry kanske mest bekant som tonsättaren bakom musiken till hymnen Jerusalem, ett av de obligatoriska inslagen på Last Night of the Proms. Denne engelske gentleman var en föregångare inom den pånyttfödelse som den engelska musiken genomgick vid förra sekelskiftet och var professor vid Royal College of Music, där han hade Vaughan Williams och Gustav Holst som elever.

Jaime Martín är flitigt efterfrågad numera. Han är Gävlesymfonikernas chef sedan 2013 och utsågs nyligen till chefdirigent för RTÉ National Symphony Orchestra i Dublin. Det är bara att hoppas att den svenska orkestern förmår hålla fast vid sin dirigent, för precis som tidigare i den här serien hörs det att det finns en förträfflig kemi mellan ledare och musiker. Som lyssnare bjuds man på livfulla och klangrika tolkningar av båda verken och man kan bara vara tacksam för att Gävleensemblen ger ut den ena efter den andra skivan med intressant repertoar.

Axel Lindhe

Höjdpunkt Den lidelsefulla tolkningen av finalsatsen i pianokvartetten.


Brahms-Schoenberg Piano Quartet

in G minor
Hubert Parry Elegy for Brahms
Gävle Symphony Orchestra
Dirigent: Jaime Martin
Ondine ODE 1414-2

 

 

About The Author