Masaaki Suzukis kompletta inspelning av Bachs kyrkokantater med Bach Collegium Japan har nu resulterat i Bis första blurayproduktion.

Det är nu fyra år sedan Masaaki Suzuki och hans Bach Collegium Japan kom i mål med sin kompletta inspelning av Bachs kyrkokantater. Den första skivan i deras kompletta inspelning av Bachs sakrala kantater gjordes i juni 1995. Från första början imponerades jag av kör och orkester. Att de sedan åstadkommit tre skivor per år, utöver andra inspelningar och konserter, och dessutom hållit en så hög standard är mycket, mycket imponerande. Allra högsta betyg till hela serien! Det är inte svårt att förstå varför Bis nu väljer att presentera sin allra första bluray-skiva med ensemblen och kören.

Filmen rymmer de tre verken från den sista skivan, samt ett antal intervjuer och bakomfilmer gjorda i samband med inspelningen 2013. Så vitt jag kan bedöma är tolkningarna gjorda som konsertframföranden utan klipp. Att samtliga medverkande presterar på en sådan hög nivå är oerhört imponerande. Det här är Bach när det sjungs och spelas som allra bäst; inga andra kantatutgåvor kombinerar uttrycksfullhet, musikalitet, klarhet och precision lika övertygande.

Ett i bästa mening enkelt och funktionellt foto belyser stämmorna utmärkt. Det blir ännu tydligare med vilken sublim klarhet Suzuki balanserar de olika instrumenten och sångstämmorna. De alldeles för korta dokumentära inslagen och intervjuerna är dock smärre besvikelser. Här har man uppenbarligen inte lagt ner lika mycket möda. Framför allt saknas en längre intervju med Masaaki Suzuki. Utmärkt bild och tydlig ljudupptagning.

Höjdpunkt Tredje satsen i BWV 191 – bländade briljant körfuga framförd med förbluffande lätthet och vitalitet

Testa också Bachs h-mollmässa med Jos van Veldhoven och Nederländska Bachsällskapet

Jörgen Lundmark

J S Bach
Tre kantater
Solister Hana Blažíková, Robin Blaze, Gerd Türk och Peter Kooij
Bach Collegium Japan kör & orkester
Dirigent Masaaki Suzuki
Bis  (blu-ray)

 

About The Author