Av Schuberts Winterreise har det blivit en ny vacker sångcykel.

På kontinenten är österrikaren Bernhard Lang en av de stora tonsättarna. I Monadologie, en verkcykel han arbetat med i tio år, är komponerandet automatiserat. Några fragment från ett stycke bearbetas i datorn till självgenererande processer. Men vid det här laget kan Lang sina algoritmer och arbetet är gjort för hand.

The Cold Trip, Monadologie nummer 32, bygger på Franz Schuberts sångcykel Die Winterreise. Denna har delats i två, en för Aleph gitarrkvartett och sopranen Sarah Maria Sun, och en för Mark Knoop på piano och laptop och sopranen Juliet Fraser.

Gitarrerna har stämts så de låter som gamla speldosor som ibland får ett bluesigt uttryck. I sångerna för piano och dator går det mer i riktning ett slags konstpop.

Influerad av skivspelarens mekanik blir upprepningarna irreguljära på det där sättet som när en skiva hakar upp sig. Det mesta går ju att fixa i en studio. Jag hörde emellertid detta live vid uruppförandet i Berlin i fjol och tappade andan av hur sångerskorna reproducerar minsta detalj i fraseringen. Inte minst Juliet Fraser med sin raka ton kan avsluta mitt i en stavelse eller komma in i den utan märkbar attack eller inandning. ”A crow!” – i slutet av den korta frasen lät hon precis som en kraxande kråka. Här gör hon det igen – exakt.

Vi befinner oss i det spöklika skymningslandet mellan människa och maskin. Schuberts Die Winterreise ligger som en skugga från det förflutna och ur detta har det blivit 24 nya fantastiska sånger.

Andreas Engström

 

Höjdpunkt Juliet Fraser sjunger ”leaf on a tree” så känsligt att jag tror det ska spricka vid upprepning. Det gör det inte.

Testa också Die Winterreise har även rekomponerats av Hans Zender i ett verk för sång och orkester (också på Kairos).

 

 

Bernhard Lang: The Cold Trip
Sarah Maria Sun, röst, Aleph Guitar Quartet
Juliet Fraser, röst, Mark Knoop piano och laptop
Kairos, 0015018KAI,

 

About The Author