Till sommaren får Östersjöfestivalen konkurrens ”från andra sidan ”. Legendariske festivalgeneralen Martin Engström står bakom en ny satsning i Lettland.

Festivalen invigs den 19 juli under namnet Riga Jurmala Music Festival och är annorlunda uppbyggd än många andra festivaler. I stället för att festivalperioden pågår under en eller två veckor är den uppdelad på fyra helger, från fredag till söndag.

Martin Engström beskriver festivalen per telefon från Vevey vid Genèvesjön, där Verbierfestivalen har sitt huvudkontor. Den startade han 1994, efter många framgångsrika år som ansvarig på musikagenturer och skivbolag. Skidorten Verbiers potential insåg han när han tillbringade några sommarveckor där medan dåvarande hustrun Barbara Hendricks var ute och turnerade.

– Jag hade länge haft idén att göra en festival för mig själv och när jag såg Verbier lade jag ihop två och två. Det var en bergsby där hotell och restauranger var öppna året runt men på sommaren fanns ingenting att göra. Jag visste redan då att det finns två sätt att börja en festival på. Antingen kan man kan låta den växa från mindre förhållanden – men så mycket tid hade jag inte. Eller satsar man ordentligt från början.

Martin Engström ville sätta standarden med en gång. Han började nosa på olika slags tält och den 12 juli 1994 var det dags:

– Första konserten var med Zubin Mehta och David Garrett, som då var 13 år. Jag vet att det som intresserar publiken är att antingen se de stora namnen eller de unga, så därför vill jag bjuda på bägge samtidigt, berättar Martin Engström.

 

”Här gäller det att snabbt hamna på kartan och få en profil som ser spännande ut.”

 

I programmet från Riga märks namn som Mariss Jansons, Zubin Mehta, Joseph Calleja, Yuja Wang, Michail Pletnev. Alltså en nivå som inte står Verbier efter. De fyra helgerna har olika internationella orkestrar. Bayerska radions symfoniorkester inleder med Mariss Jansons.

Första helgen är Nationaloperan i Riga huvudscen, kompletterat med Stora gillets konsertsal. De tre övriga helgerna äger konserterna rum i Jurmala, ungefär en halvtimme från Riga. Där ligger konsertsalen Dzintari som både har en inomhushall och en stor utomhushall under tak, alldeles nära stranden.

– Jag tycker att en sommarfestival ska kännas som en sommarfestival! Det ska inte vara i samma sal där man spelar konserter under hösten och vintern. Här gäller det att snabbt hamna på kartan och få en profil som ser spännande ut.

De två lettiska stjärndirigenterna Mariss Jansons och Andris Nelsons är oerhört populära på hemmaplan.

– Förhoppningen är att alltid ha någon av dem med, säger Martin Engström.

 

Han berättar också om sin personliga koppling till Jurmala.

– Jag är ju uppvuxen i Stockholm och Baltikum har alltid fascinerat mig – dessutom tillbringade jag min smekmånad där i augusti 1978. Jurmala är även känt inom musikerkretsar eftersom många artister på Sovjettiden fick använda den statliga agenturens semestervåning där. Så när jag fick frågan om att göra något i Riga var jag genast intresserad.

– Nu gäller det att få utländska turister att intressera sig för området, som jag tror har stor potential.

 

Delar av Rigafestivalen äger rum samtidigt som den svenska Östersjöfestivalen med bas i Stockholm. Men konkurrensen därifrån är inget som oroar Martin Engström, tvärtom: Berwaldhallens nye programchef Christian Thompson har arbetat för honom i Verbier i tolv år.

Bo Löfvendahl

 

Vad Riga Jurmala Music Festival
När fyra helger under sommaren mellan 19 juli–1 september.
Mer info riga-jurmala.com


Juramla – ”som hemma fast annorlunda”.

About The Author