Raphaella Smits presenterar det bästa med gitarren, sammanfattat på 55 minuter.

Det finns musiker vars virtuositet är sådan att man inte kan hjälpa att tänka på den. Hur otroligt skickliga de är, hur rent och fläckfritt de spelar. Sharon Isbin och Aniello Desiderio, som jag skrivit om i tidigare nummer, är utan tvekan två sådana virtuoser. Sedan finns det en annan typ av musiker som transcenderar sitt framförande så att man aldrig någonsin tänker på virtuositet, det är istället bara ett flöde av ren musikalitet. Raphaella Smits är en sådan musiker. Hennes ton är briljant och för tankarna till storheter som Julian Bream och John Mills, men hennes värme är hennes alldeles egen.

http://www.conservatoire.lu/wp-content/uploads/2018/01/2018_03_guitare_marleen_peeters_web.jpg

Skivan öppnar med Manuel Ponces vackra hyllning till lutenisten Silvius Leopold Weiss. En tydlig barockpastisch men med lite oväntade finurliga inslag som på inget vis hör barocken till. Av någon anledning hoppar hon över gavotten, men det plågar inte mig alltför mycket. Följer gör tre smärtsamt vackra och mörka stycken av den paraguyanska gitarristen Agustín Barrios. Det sista, Leyenda Guaraní, finns faktiskt inte ens bevarat i sin helhet utan är kärleksfullt färdigställd av Raphaella Smits själv. Skivan avslutas med den tydligt spanska Suite Compostelana, skriven till Segovia av Federico Mompou 1962 men subtilt arrangerad av Smits för att passa hennes 8-strängade gitarr.

Jag gillar också idéen med en recitalplatta. Det är en chans för artisten att plocka fram och sätta ihop de stycken som ligger allra närmast. En sådan skiva blir också väldigt personlig och kanske är det just det som gör att man berörs så oerhört?

Höjdpunkt Agustín Barrios Mangoré Preludium i c-moll får sitt ultimata utförande. Långsamt, berättande och vackert. Musik i sin renaste form!

Testa också Någon annan av Raphaella Smits 22 (!) andra skivor. Kanske speciellt The Eight- Stringed Bach.

David Härenstam

 

Raphaella Smits
Guitar Recital
Manuel María Ponce, Agustín Barrios Mangoré, Federico Mompou.
Soundset Recordings SR1084

 

About The Author