Anders Eliasson var en humoristisk och melankolisk människa som gick sina egna vägar. Han räknade musik som livets högsta värde. Hans kompositioner är värda att minnas!

För fyra år sen gick Anders Eliasson bort. Hans minne hålls vid liv. Ett bevis för att intresset fortsätter är cd-n från Norrbotten Neo med fyra kammarmusikverk, skrivna mellan 1981 och 2010.

Sju musiker är kärntruppen i Norrbotten Neo. De har som sin främsta, officiellt förankrade uppgift att odla nyare och ny svensk kammarmusikalisk tonkonst. Många uruppföranden står på gruppens meritlista. Här presterar de hängivna tolkningar, präglade av omsorg och kärlek.

Man kan inte kalla Eliassons stycken insmickrande. De fordrar koncentration av lyssnaren – men då har de alla chanser att fungera medryckande. Musiken talar mer till hjärtat än till hjärnan, som det heter i en kommentar. Och tonsättaren själv var ännu tydligare: musik är ”det enda syftet med att leva”.

Det äldsta numret, ”Notturno” sysselsätter – originellt nog – basklarinett, cello och piano. De samverkar genom kontrastering och komplettering och gestaltar aggression, oro, flimmer och meditation. I ”Senza Risposte” (”Utan svar”) råder en mer eftertänksam anda och en mjukare stämning, en flöjt avlöser klarinetten och en violin stiger in. Men frenetiska utbrott tillkommer. ”Fogliame” (”Lövverk”) för stråktrio och piano är laddad med sträng energi, kryddad med droppar av elementär skönhet. I den avslutande trion prövas en ny konstellation: en fritt rörlig violin svävar ovan vibrafonens och pianostämmans klangliga gemenskap. Tonflödet rymmer både avspänd sötma och marcato-punkter. Ett subtilt balanserat djuppejlande.

Höjdpunkt Klangeffekterna i ”Trio”, när violinen, vibrafonen och pianot skiktar sig

Testa också Lyssna på Eliassons symfonier, läs Tony Lundmans biografi i serien Svenska tonsättare (Atlantis, 2012)

Carlhåkan Larsén

4 x Anders Eliasson
Norrbotten Neo (Sara Hammarström, Robert Ek, Daniel Saur, Mårten Landström, Bruskl Zanganeh, Kim Hellgren, Elemér Lavotha)
BIS-2270

About The Author