Ett stort grattis till Nina Stemme som tilldelas Birgit Nilsson-priset!

Att den svenska sopranen Nina Stemme blir den fjärde mottagaren av Birgit Nilsson-priset är varken förvånande eller det minsta kontroversiellt. Det senaste decenniet har hennes karriär varit i det närmaste en karbonkopia på den som La Nilsson själv hade under sina mest glansfulla dagar för 50 år sedan. Brünnhilde, Turandot, Elektra, ja till och med Färgerskan återfinns i rollgalleriet under de senaste (och kommande) åren. På samma världsscener dessutom. Att världens största musikpris hittills har gått till en sångare (Plácido Domingo), en dirigent (Riccardo Muti) och en orkester (Weinerfilharmonikerna), men inte till en sångerska i Birgit Nilssons efterföljd gör att det milt sagt var läge för detta nu. Ett bravo till juryn som uppenbarligen har lämnat beröringsskräcken bakom sig och äntligen vågar premiera en artist som genom hela sin gestalt bär Birgit Nilssons konstnärliga arv vidare till kommande generationer.

Vi återkommer givetvis med en intervju med Nina Stemme och mer bevakning i samband med prisutdelningen i höst. Så länge får ni njuta av detta fantastiska klipp med vår svenska världssångerska!

Vid presskonferensen för tillkännagivandet meddelades även att priset hädanefter kommer att administreras och delas ut av Kungliga Musikaliska akademien.

Här en länk till det pressmeddelandet om årets Birgit Nilsson-pris.

 

About The Author