Efter fyra år i Hälsingland flyttar Nordic Song Festival till Västergötland – uppväxtmiljö för festivalledaren Gitta-Maria Sjöberg.

Den svenska sopranen och sångpedagogen är sedan länge verksam i Danmark, där hon under 26 år hade kontrakt med Det Kongelige Teater. Tillsammans med sin man Matti Borg bor hon numera i Helsingør där hon också tar emot elever i hemmet. Både maken och hans syster Mette Borg, som är känd dramaturg, är engagerade i festivalen som nu alltså firar femårsjubileum.
Festivalen innehåller mästarklasser för både sångare och pianister vid sidan om en rad konserter under en dryg veckas tid. 17 sångare har sökt i år men det finns bara plats för 10–12, berättar Gitta-Maria Sjöberg.

 

Hon är född i Sjuntorp utanför Trollhättan, och hennes barndomskyrka Fors är en av konsertlokalerna, tillsammans med Konsthallen i Trollhättan, Bohusläns museum i Uddevalla samt järnvägsstationer och kyrkor i Trollhättan och Vänersborg. Det finns också lokaler med koppling till den framgångsrika filmproduktionen i Trollhättan, den som brukar kallas Trollywood. Bland de medverkande finns sångare som Camilla Nylund, Aleksander Nohr och Anton Saris samt Fredrik de Jounge, som leder allsångskonsert i samband med Slussdagen i Trollhättan.

 

Västergötland är ett område som ligger geografiskt bra till och det har länge varit attraktivt för musikfestivaler. Där finns sedan tidigare bland annat Aurorafestivalen och Kalvfestivalen. I Västra Götalandsregionen förstår man hur betydelsefull kulturen kan vara.

– Vi får bra stöd från kommunen, regionen och skolan, säger Gitta-Maria Sjöberg, som är i full gång med förberedelserna.

 

Det finns fler familjeanknytningar. Under sommarens festival kommer man att uppmärksamma minnet av Kim Borg, den store bassångaren som också var far till syskonen Matti och Mette. Den 7 augusti är det 100 år sedan han föddes i Helsingfors. Så småningom flyttade han till Danmark, där han var professor vid Musikkonservatoriet. Men karriären var till stor del internationell och bland annat sjöng han mycket på Kungliga Operan i Stockholm. Han var inte bara en stor sångare utan även kompositör och en hel del av hans sånger kommer att framföras under festivalen, berättar Gitta-Maria Sjöberg:

– Kim hade alltid nordiska sånger på sina konserter. Jag kommer själv att sjunga några av honom, bland annat en som består av ett recept på köttbullar. Han begrep sig på mat! Andra sånger handlar om finsk kalakukko eller dansk rødgrød med fløde, och Kim har också skrivit ett orkesterverk om Frøken Jensens leverpastej.

 

Den nordiska inriktningen är återkommande för Nordic Song Festivals, och fokus ligger på den nordiska sångskatten. Årets tema är Finland. En annan av sommarens profiler är den finländske tonsättaren Sebastian Fagerlund, aktuell med sin nyskrivna succéopera ”Höstsonaten”, som hade premiär 2017 och i höst ska spelas på Malmöoperan. Det uppmärksammas under festivalen, säger Gitta-Maria Sjöberg:

– Sebastian Fagerlund kommer att vara med när elever studerar in hans sånger och hålla föredrag om sin musik, speciellt ”Höstsonaten”. En aria därifrån kommer att framföras vid en av konserterna. Efter hans föredrag blir det en debatt om hur den nordiska sången ser ut i dag. För framtiden tror jag mycket på idén ha ett seminarium för tonsättare, författare och sångare, där de kan möta varandra. Då kan man hoppas att det blir nya sånger, som kan uppföras på nya festivaler!

Bo Löfvendahl

 

Vad Nordisk Sångfestival
När 9–17 augusti
Var Trollhättan, Vänersborg, Uddevalla

About The Author