fbpx

OPUS 105 UTE NU

Höstens första Opus är här – ett fullmatat nummer med intervjuer, reportage, guider, recensioner, essäer och musiknyheter från den klassiska musikens och operans värld. Här en presentation av innehållet.

 

URKRAFTEN FRÅN BERGEN

Efter nästan tio år i Sverige har Amalie Stalheim blivit med dubbelt medborgarskap. Höstens fullspäckade turnéprogram tar henne till alla landsändar. Var står den norsk-svenska cellisten tre år efter vinsten i Solistpriset? Det och mycket annat ger Ingela Hofstens intervju svar på.


Inom idrott är mental träning självklar för att nå framgång. Det borde den vara inom musik också. Det menar Amalie Stalheim som med egen erfarenhet av scenskräck har tagit sig till det yppersta toppskiktet av cellister. Foto Nikolaj Lund.

 

Inte prenumerant? Det rättar du enkelt till genom att klicka här!

 

FÖR MUSIKEN I TIDEN

Den instiftades av Gustav III år 1771. 250 år senare är Kungliga Musikaliska Akademien en fristående institution som förenar tradition med ett aktivt engagemang i dagens musikliv. Lagom till årets jubileum är konstmusikens situation prekär. Samtidigt finns en förhoppning att pandemin kan leda till att Akademien kliver in som räddaren i nöden – på samma sätt som den gjorde vid bildandet på 1700-talet.


Med ett växande antal stipendier, tävlingar, forskningsprojekt och en alltmer synlig programverksamhet har Kungliga Musikaliska Akademien hittat en ny roll: den oberoende väktaren av frågor som gäller musikarvet och musikens framtid.

 

FÖREBILDEN SOM FÖRSVANN

På 1940-talet skulle karlar dirigera och kvinnor steka köttbullar. Men Ortrud Mann ville annorlunda och tog makten över dirigentpinnen. I höst är hon åter aktuell som nyskriven pjäs på Malmö Live. I nya numret tecknar vi ett porträtt av en kvinnlig dirigentpionjär som det är hög tid att släppa ut i ljuset igen.


Ortrud Mann föddes 1917 i Arlöv, växte upp i Malmö och var periodvis bosatt i Stockholm. För 15 år sedan gjorde hon sitt sista framträdande som dirigent vid Malmö Latinskolas 600-årsjubileum och avled senare samma år.

 

Här startar du din Opus-prenumeration!

 

 

KLANG, KONST & KVINNOKAMP

Mottot för Elfrida Andrées gärning var ”det kvinnliga släktets höjande” – en vision av systerskap i konsten. Sofia Nyblom frågar sig varför artonhundratalets kvinnliga tonsättarpionjärer beskrivs i termer av stuprörshistoria, och efterlyser en bredare skildring av deras gemensamma strävan.


Kärntrion i ”kjolligan” – Elfrida Andrée, Laura Netzel och Helena Munktell – var jämnåriga och mognade som konstnärer under en brytningstid för kvinnorörelsen. Efter att ha övervunnit starka begränsningar stärktes de i sin vision av ett samhälle där murarna rämnat och musiken skulle finnas till för alla.

 

JENNY VAR STÖRST – MEN EMILIE VAR FÖRST

Förra året firades 200-årsminnet av Jenny Linds födelse. I år är det naturligt att påminna om hennes samtida musikerkollega Emilie Holmberg Hammarsköld (1821–1854) – Sveriges första musikexport till USA.


År 1844 försvann Emilie Holmberg från den svenska musikaliska horisonten, bytte efternamn och återkom aldrig. Flera år före Jenny Linds ryktbara amerikanska turné 1850–52 skapade hon sig dock ett namn i den amerikanska södern som Mrs. eller Madame Hammarskold.

 

DANSK ANTIK

Antiken upphör aldrig att speglas i operan och den klassiska musiken. Ett gammalt och ett nytt verk från andra sidan Öresund har nyligen förevigats på cd.


Stefania Dovhan som Kleopatra i August Ennas opera med samma namn. Scen från uppsättningen i Århus 2019.

 

EN MUSIKENS MAN

Ibland byggde han hela romaner efter musikaliska formmönster, ibland skildrade han personer eller livsstämningar med musik. Carlhåkan Larsén har läst en ny bok som har djupdykt i Torgny Lindgrens relation till tonkonsten.

 
Går det att koppla en bok till ett musikstycke? För författaren Torgny Lindgren var tanken inte alls främmande. Tvärtom. I stort sett alla hans böcker har kommit till med hjälp av musik. Foto Ulla Montan.

 

Ett stort musikkryss med violinisttema kan du också se fram emot i Opus 105, liksom recensioner av 15 nya inspelningar och de viktigaste musiknyheterna sedan sist.

 

 

Här startar du din Opus-prenumeration!