Slott, lador, kyrkor, gruvor, ängar, öar, flottar – ingen plats är omöjlig för mötet mellan musik och publik. Detta återspeglas bland annat i nya numret av Opus, vårens tredje, som likt de senaste åren är ett specialnummer om sommarens musikfestivaler.

Låt dig inspireras av det dignande utbudet i festivalkalendern, där vi presenterar 55 svenska musikfester med klassisk musik och opera som specialitet. Vilken blir din nya bekantskap?

Eftersom variationsrikedomen är närmast oändlig har det inte varit svårt att hitta uppslag för det övriga innehållet nya numret. Eller vad sägs om följande:

 

EN FILOSOFISK FESTIVALGENERAL

Möt Hugo Ticciati, violinist och skapare av succéfestivalen O/Modernt som i sommar äger rum för sjunde gången på Ulriksdals slottsteater Confidencen. Ett samtal om ett alternativt sätt att leva genom musiken som bland annat ger dig svaret på den djupa hemlighet som ligger dold i festivalens kryptiska namn.


EXTREMA FESTIVALER

Inget specialområde är för litet för att få en egen musikfestival. Opus internationella guide tipsar den här gången om sommarens mest originella festivaler. Självklart är Bregenz med sin spektakulära scenografi med (bilden nedan), men vilka är de andra?

15 ÅR FÖR FULLA SEGEL

Östersjöfestivalen jubilerar och firar Finlands 100 år som självständig stat. Johanna Paulsson summerar femton år av samverkan och polarisering.

ATT TONSÄTTA ETT KÄRLEKSKRIG

Endast ett drygt år efter att Ebba Witt-Brattströms roman Århundradets kärlekskrig gavs ut sätts den upp som opera. För musiken står Paula af Malmborg Ward. Opus lyckades få en pratstund i en paus från det intensiva arbetet.


PÄRNU – ESTLANDS FESTIVALPÄRLA

Med Paavo Järvi i spetsen har festivalen i Pärnu ambitionen att verka som en musikalisk bro mellan öst och väst. Hanna Höglund ger dig en introduktion till festivalpärlan på andra sidan Östersjön.

Som vanligt finns det även några ”off-festival”-texter att se fram emot, däribland:

MONTEVERDI 450 ÅR

Monteverdi uppfann inte operagenren. Däremot vidgade han de musikdramatiska idéerna och stärkte den konstnärliga slagkraften. Carlhåkan Larséns essä ger dig en introduktion till en i högsta grad levande 450-åring.

JAG & MITT INSTRUMENT

I vår uppskattade serie om musiker och deras instrument har det blivit dags för Christina Landén, hornist i Dalasinfoniettan.

Bland det övriga innehållet kan du se fram emot en LIVE-RECENSION av Aniara på Malmöoperan, KLASSISKA MUSIKNYHETER, RECENSIONER av två nya musikböcker och de viktigaste utgivningarna på cd och dvd. Bland mycket annat!

 

About The Author