Trots en sällan skådad vampyrhype de senaste åren har det aldrig gjorts en opera om Dracula. Fram tills nu. På Kungliga Operan pågår som bäst förberedelserna inför lördagens premiär av Victoria Borisova-Ollas nyskrivna musikdrama om den blodsugande greven. Vilka idéer har präglat kompositionsprocessen? Går det att sjunga med löständer? Och hur låter egentligen blod? Frågor som Hanna Höglund sökte och fick svaret på och som du kan läsa om i nya numret av Opus.

Opus 78 kommer ut i dagarna och bjuder på ett i övrigt mycket varierat innehåll. Eller vad sägs om det här:

 

15 LEGENDARISKA PIANISTER

Ända sedan Liszts dagar har publiken fascinerats av de stora pianovirtuoserna. Med teknisk skicklighet, musikalisk fantasi och utstrålning lyckades de domptera sina åhörare som få andra musiker. Vi ger dig en introduktion till femton sedan länge döda pianomagiker, men vars gärningar kommer att prägla den klassiska musikvärlden länge än.


En av de 15 pianistlegenderna: Vladimir Horowitz, vars magiska och briljanta tekniska virtuoseri vid tangenterna kunde driva publiken till extas.

 

MUSIKEN & EVOLUTIONEN

Jan Fagius har ägnat tusentals timmar åt studier inom forskningsfältet musiken, hjärnan och evolutionen. I nya numret ger han dig en unik inblick i de senaste rönen kring den fantasieggande frågan om musikens ursprung.

BIBELN OM BRUNNSMUSIKEN

Är brunnsmusiken på väg mot en ny blomstringsperiod? Intresset för musikformen lär i alla fall inte minska i och med utgivningen av Ann-Marie Nilssons nya standardverk i genren – Musik till vatten och punsch. Carlhåkan Larsén har läst de 600 sidorna.

OPUS PÅ MALTA

Vi har tagit tempen på operatokiga Malta inför 2018, året då Valletta inte bara är ögruppens utan hela Europas kulturhuvudstad.

FAUST I UMEÅ

Carlhåkan Larsén recenserar FaustNorrlandsoperan, en blandad upplevelse med fokus på det kvinnliga.


Kosma Ranuer som Méphistophélès i den aktuella Faust-uppsättningen på Norrlandsoperan.

 

Höstsonaten i Helsingfors, Gunnar Wennerberg 200 år, festivalaktuelle HK Gruber, recensioner av viktigaste utgivningarna på cd & dvd, Ladislaus Horatius krönika om internetålderns utmaningar för den klassiska musiken – det, och mycket annat, kan du se fram emot i Opus 78.

Inte prenumerant? Det rättar du enkelt till genom att klicka här!

About The Author