Birgit Nilssons ställning i den svenska musikhistorien är unik. Helgonförklarad blev hon redan under sin livstid, men intressant att notera är att populatiteten kring hennes person bara verkar öka. I år skulle La Nilsson fyllt 100 och böcker, priser, minnesprogram, hyllningskonserter, mm. står att finna i en omfattning som är få jubilarer förunnade.

Om några veckor kulminerar firandet, och för att du ska komma i stämning har vi laddat nya numret av Opus med en rejäl Birgit Nilsson-special. På 18 sidor berättar vi om naturkraften från Västra Karup som satte en ny standard för hur en dramatisk sopran ska låta. Först presenterar Carlhåkan Larsén en personligt hållen biografi, från barndomen på Bjärehalvön, via de stora scenerna, till livet efter karriären. Därefter tar Axel Lindhe med dig på en tidsresa genom de viktigaste rollerna och inspelningarna. Slutligen guidar vi dig till manifestationerna under jubileumsåret som du inte får missa. En hyllning väl värdig Sveriges största sångerska genom tiderna!

Birgit i all ära – Opus 81 bjuder på mycket mer. Här ett axplock ur innehållet:

 

ETT DECENNIUM MED KVAST

Vi porträtterar en kaxig tioåring, vars målmedvetna arbete har lett till en fyrdubbling av kvinnliga tonsättare i de svenska konserthusen. Vilka är Kvasts utmaningar inför framtiden? Johanna Paulssons reportage ger dig svaret.


En bråkdel av alla tusentals kvinnliga tonsättare som tack vare KVAST:s arbete spelas betydligt oftare nu än för 10 år sedan

 

 

HEMVÄNDANDE BAROCKMÄSTARE

Bo Löfvendahl har intervjuat Olof Boman, Umeådirigenten som gjort succé i Tyskland och som just nu är aktuell med Orfeus och Eurydike på Norrlandsoperan.


Olof Boman under repetitionsarbetet med Orfeus och Eurydike.

 

VÄGEN TILL DRÖMJOBBET

En vanlig arbetsdag för de anställda, men ett livsavgörande ögonblick för en av musikerna på andra sidan skärmen. Opus besökte en provspelning i Norrköping.


Jenny Augustinsson var en av 21 som sökte viola-tjänsten i Norrköpings symfoniorkester. Hur det gick kan du läsa i Hanna Höglunds reportage.

 

 

DEN RÖDE KARRIÄRISTEN

Vilka val hade Sjostakovitj om vi tittar närmare på hur han faktiskt agerade vid olika tidpunkter i sitt liv? I en lång och vindlande essä presenterar Jesús Alcalá en delvis ny bild av en komplex tonsättargestalt.


Sjostakovitjs förhållande till makten har varit föremål för otaliga texter. Det lär inte ta slut med den senaste essän i Opus 81.

 

Minnesporträtt av Kjerstin Dellert och Bernd Alois Zimmermann, recensioner av de viktigaste utgivningarna, musiknyheter – Opus 81 har något för alla smaker!

Inte Opus-prenumerant? Det rättar du enkelt till genom att klicka här!

About The Author