Årsskiftet närmar sig och det är tid för sammanfattningar och tillbakablickar. I Opus tar sig detta uttryck genom Opuslistan. I rykande aktuella julnumret Opus 86 är det elfte gången som vi presenterar tjugo musiker, tonsättare, organisationer eller team som har utmärkt sig inom det klassiska musiklivet. Som vanligt vill vi tacka för alla tips som har kommit in till redaktionen. Förmodligen ler en och annan prenumerant igenkännande vid åsynen av vilka som har knipit de åtråvärda platserna.


Är din favoritartist med på årets Opuslista?

 

Opus reporter Bo Löfvendahl och fotograf Mats Bäcker har träffat årets listetta, supersopranen Malin Byström. Under året har Malin Byström inte bara tilldelats det prestigefyllda International Opera Award som bästa kvinnliga sångare, hon har även utnämnts till hovsångerska. Till det ska läggas alla konstnärliga framgångar: Fältmarskalkinnan, Fedora, Salome och inte minst en bejublad premiär som Tosca hör alla till rollgalleriet för 2018. Möt en operastjärna som pendlar mellan Stockholm och världens största operascener, alltid redo för nya utmaningar.


Möt årets listetta Malin Byström i en längre intervju signerad Bo Löfvendahl (text) och Mats Bäcker (foto).

 

Julnumret bjuder såklart på mycket mer än Opuslistan. Bland annat kan du se fram emot en djupdykning Stilla natt. Julsångernas julsång fyller 200 år i år och det firas så det står härliga till i Salzburg med omnejd. Det kan Carlhåkan Larsén intyga efter att ha varit där – ett besök som förutom en överdos av Stilla natt-kitsch resulterade i en vindlande text i nya numret.


Här, dvs i Obendorf strax norr om Salzburg, uruppfördes Stilla natt för 200 år sedan.

 

Vi vill även hälsa Berwaldhallens chef Helena Wessman välkommen som Opus-krönikör. Första texten känns extra angelägen så här i luciatider – för hur står det egentligen till med den svenska sången? Pratsång är visserligen ett kreativt grepp hos Schönberg med flera, men på dagis hör det inte hemma. Helena presenterar en oroande bild över utvecklingen som verkligen är värd att ta på allvar.


Hur mår den svenska körsången egentligen?

 

En exklusiv intervju med Ennio Morricone hör också till innehållet i Opus 86. Den legendariske filmmusiktonsättaren kommer till Globen i slutet av januari och som enda svenska tidning fick Opus en pratstund med Il Maestro i hemmet i Rom. En intervju med mycket speciella förutsättningar skulle det visa sig.     


Ennio Morricone kommer till Globen i slutet av januari. Dessutom blir det konserter med hans musik i Göteborg och Norrköping.

 

Presentationer av Beethovens Hammarklaversonat och jätteboxen Bach 333 kan du även se fram emot, liksom en angelägen krönika av Edith Söderström och ett besök hos gänget bakom Klassiska podden. Lägg därtill en fullmatad nyhetsavdelning samt recensioner av de viktigaste utgivningarna på cd och dvd – och du inser att julen är räddad även detta år.

 

Glöm inte att ge bort Opus i julklapp! Ett extra förmånligt erbjudande hittar du här!

 

 

 

 

 

 

About The Author