Han delar lyssnarna i två läger på söndagsförmiddagarna – de som kastar sig på avstängningsknappen och de som lyssnar om och om igen. Varför låter Eric Schüldts radioprogram som de gör? Är han verkligen så allvarlig som han ger intryck av? Och vad är det egentligen med Arvo Pärt? Några av frågorna som du får svar på i intervjun i nya numret av Opus.


Årets första Opus är här!


Inte Opus-prenumerant? Det rättar du enkelt till genom att klicka här!

Opus 87:e nummer i ordningen bjuder förstås på mycket annat. Här ett axplock ur innehållet:

 

VEM HAR RÄTT TILL BOLÉRO?        

Maurice Ravels Boléro är ett av världens mest spelade musikstycken. Samtidigt är verket föremål för en av de längsta arvstvister som musikvärlden sett. Trots decennier av processande är dramatiken inte över och nyligen stämde Ravels arvingar den franska motsvarigheten till Stim. Johan Tollgerdt rapporterar från de senaste turerna i Paris.


Var Maurice Ravel ensam upphovsman till balettsviten Boléro eller ska scenografen och kostymören Alexandre Benois också räknas med? Kring denna fråga kretsar den seglivade rättstvisten.

 

ETT ANNORLUNDA MUSIKERPAR         

Hur är det att jobba som musiker och samtidigt ha en neuropsykiatrisk diagnos? Hur ter sig livet om din partner också stämmer in på kriterierna? Fråga Emmy Lindström och Emil Jonason, musikerparet som inte liknar något annat och som fyller begreppet kreativt kaos en mycket konkret innebörd. Opus tog pendeltåget till Upplands-Bro för en eftermiddag med en annorlunda trebarnsfamilj.


Tre femtedelar av musikerfamiljen Jonason-Lindstöm.

 

LEGENDARISKA VIOLINISTER – STOR GUIDE!

I början av förra seklet såg den moderna stjärnviolinisten dagens ljus. Många av 1900-talets virtuoser har nått legendarisk status och lyckligtvis kan vi fortfarande njuta av deras spel på bevarade inspelningar. Opus guidar dig till de tolv mest fängslande och färgstarka.


Ginette Neveu
hade en förmåga att fylla sina framträdanden med en enorm känslomässig intensitet. Läs om henne och elva andra legendariska violinister i Opus stora guide.

 

INTERVJU: CONRAD TAO                                     

Inte 25 fyllda är Conrad Tao redan en hett efterfrågad pianovirtuos, kompositör och gränsöverskridande konstnär. Jenny Leonardz träffade honom inför uruppförandet av Albert Schnelzers pinfärska pianokonsert i Berwaldhallen.


Gör ett efterlängtat återbesök i Berwaldhallen 14-15 mars.

 

RECENSION: ROMANEN OM ROMAN   

Carlhåkan Larsén har läst Ernst Brunners Likt ett skeleton, den första historiska biografin om Johan Helmich Roman.


Blir det ris eller ros till Brunners nya Roman-roman?


En stor avdelning med de viktigaste musiknyheterna, intervjuer med grammismästaren Erik Nilsson, avgående Berwaldhallenchefen Helena Wessman och festivalaktuella Tommie Haglund, en krönika om Polarprisvinnaren Anne-Sophie Mutter, en uppdaterad recensionsavdelning – där har du lite av det övriga innehållet i Opus 87.

Inte prenumerant? Här en länk till ett förmånligt erbjudande!

About The Author