Politiskt är utvecklingen i Ryssland allt annat än hoppfull. Samtidigt är Moskva en spännande stad och för musikälskaren är det just nu en utmärkt tid att bege sig dit. För tillfället pågår en ”opernyj bum”, en operaboom. Bolsjojteatern presenterar pampiga uppsättningar, Stanislavskijteatern gör konstnärligt avancerade tolkningar och Kammaroperan har små, intima föreställningar. Den ryska huvudstaden erbjuder en mängd scener – och på så gott som alla kan man hitta något intressant.

Text: David Isaksson

De politiska relationerna mellan Ryssland och Västeuropa är sämre än på mycket länge. Och visst syns detta också i det klassiska musiklivet. Mariinskijteaterns chefdirigent Valerij Gergijev möts av burop för sitt stöd till Putin när han spelar utomlands och på Metropolitanoperan i New York protesterade häromåret aktivister mot sångerskan Anna Netrebko eftersom hon inte tagit avstånd från Rysslands anti-gaylag.

Samtidigt är det svårare att peka på musikföreteelser i Moskva som är direkt kopplade till det kärva förhållandet till väst. Bolsjojteaterns förkärlek för patriotiska uppsättningar av ryska klassiker sammanfaller visserligen med den nationalistiska stämning som växt fram de senaste åren i Ryssland. Men på Moskvas scener ser man annars få anspelningar på dagsaktuella händelser. Snarare är det frånvaron av politik som är slående.

Mitt i allt elände är den pågående operaboomen något som definitivt är positivt och värt att lyfta fram. Moskvabornas operaintresse är stort och föreställningarna är nästan alltid fullsatta. Fortfarande tar så gott som alla medelklassbarn privata sång- och pianolektioner och att vid nyår gå med familjen på Nötknäpparen eller någon opera är ett folknöje.

Med undantag av Bolsjojteatern är klassisk musik och opera ett relativt billigt nöje. En bra plats på Stanslavskijteatern kostar omkring 250 kronor och på konservatoriet får man betala omkring 100 kronor. Man behöver inte längre kunna ryska eller söka upp en svartabörshandlare för att vara garanterad en plats och flera scener har numera hemsidor där man kan kolla programmet och beställa biljetter i förväg.

HÄR FINNS MUSIKEN!

Bolsjojteatern

Världsberömda Bolsjojteatern (”Stora teatern”) utgör hjärtat i det ryska operalivet. Huset har två scener. På den gamla, som är mer konservativ, spelas ofta ryska tonsättare som Prokofjev, Mussorgskij och Tjajkovskij. Uppsättningarna är mycket påkostade, men, enligt vissa, ofta alltför populistiska och patriotiska. För en del besökare verkar interiören dock vara intressantare än musiken. Något man kan man se i pauserna, då många tar selfies. Att ha varit på Bolsjoj är något att berätta om på Facebook! På den nya scenen spelas ofta moderna verk i mer samtida uppsättningar med hög kvalitet.
bolshoi.ru

Stanislavskijteatern

Stanislavskijteatern är inte lika känd som Bolsjoj, men många anser att deras balett- och operauppsättningar är bättre och mer intressanta. Teatern lockar en kunnig och nyfiken publik. Framförallt spelas klassiker, både ryska och internationella, men i utbudet märks även mindre kända verk. Den nuvarande direktören Laurent Hilaire, som tillträdde vid årsskiftet, var tidigare étoile vid Parisoperan. Det är ovanligt att utlänningar leder ryska teatrar och valet av Hilaire har vållat en hel del diskussioner.
stanmus.com

Konservatoriet & Tjajkovskijsalen

Moskvakonservatoriet och Tjajkovskijsalen är två scener där bland annat Moskvafilharmonikerna håller till. På konservatoriet spelar allt från begåvade studenter till världskända orkestrar på besök. Det hålls även tävlingar som det inte sällan finns gratisbiljetter till. Utbudet på konservatoriet är mycket brett och det är en av få scener där man kan lyssna på samtida rysk konstmusik. Till Tjajkovskijsalens föreställningar kan man köpa biljetter på nätet. Konservatoriet erbjuder bara den möjligheten på den ryska versionen av sin sajt. Bäst är helt enkelt att bege sig dit och ta reda på vad som spelas. De som jobbar i kassan talar inte alltid engelska, men säkert kan någon i kön hjälpa till med att översätta.
mosconsv.ru/en
meloman.ru/hall/koncertnyj-zal-chajkovskogo

Andra scener

Om du inte hittar vad du söker på scenerna ovan finns flera andra att välja på. Novaja opera har en mindre tydlig profil än Bolsjoj och Stanislavskijteatern. Publiken kommer till ”Novaja” mer på grund av att de vill se särskild uppsättning än av själva institutionen. Akustiken är mycket bra och kan mäta sig med Bolsjoj. Helikonoperan och Moskvas kammaropera är mindre salar med mycket gott rykte. På Dom musyki spelas ofta udda och experimentell musik.
novayaopera.ru, opera-pokrovsky.ru
helikon.ru, mmdm.ru

Musik & politik

Kultur och politik är intimt sammankopplat i Ryssland och det var t.ex. Vladimir Putin själv som nyligen gav Bolsjojteaterns direktör förlängt förtroende (presidentens favorittonsättare är för övrigt Tjajkovskij, bland de utländska föredrar han Mozart och Schubert). Kulturinstitutioner som är beroende av statliga pengar har dock en begränsad frihet. Det betyder framförallt att de undviker vissa ämnen. Ändå är det ryska kulturlivet brokigare och mer spännande än vad många västerländska besökare tror, men den som utmanar riskerar att få problem. För två år sedan sparkade den ryske kulturministern Vladimir Medinskij chefen för operan i Novosibirisk. Skälet var att deras uppsättning av Wagners Tannhäuser ansågs ”såra troendes känslor”. Medinskij har även hävdat att det inte finns några bevis för att Tjajkovskij var homosexuell. Putin, å andra sidan, har medgett att hans favoritkompositör var gay.

 

MISSA INTE!

Guldmasken 

Guldmasken är en scentävling där teatrar och orkestrar från hela landet kommer till Moskva för att visa upp sig. Den visar hur stort intresset för klassisk musik är i Ryssland och att kvaliteten är hög även utanför Moskva. Särskilt Perms opera är värd att hålla ett öga på.  Senast vann deras uppsättning av Henry Purcells Indian queen (bilden nedan), i regi av Peter Sellars. Guldmasken pågår på flera scener runt om i Moskva. Program och information finns på eng.goldenmask.ru

Orkestrar för ryska folkinstrument

I Moskva finns flera orkestrar som använder ryska folkinstrument. De spelar klassisk musik, gärna med motiv från sagor, på balalajka, dombra och gusli (slags rysk cittra). Orkestrarna är något unikt för Ryssland och var särskilt populära under Sovjettiden. Vissa älskar dem, andra tycker att de varken är folkmusik eller klassisk musik och borde ”bestämma sig” för vilken sida de ska tillhöra. Har man chansen är en konsert dock värd ett besök. Nekrasovs orkester spelar till exempel regelbundet på konservatoriet.

Besök en kyrka

Man behöver inte vara insatt i de religiösa ritualerna för att fängslas av den rysk-ortodoxa  gudstjänsten. Rökelsen, guldet, prästernas praktfulla kläder och den vackra körsången gör ett besök till ett fascinerande möte med en annorlunda och urgammal tradition.

Visste du att

… visa Svansjön på tv och låtsas som att allt är som vanligt är en tradition som började redan på Sovjettiden. När Brezjnev dog 1982 visades Tjajkovskijs balett istället för nyheter. Samma sak när Jurij Andropov och Konstantin Tjernenko avled. Även under kuppen mot Michail Gorbatjov i augusti 1991 spelades Svansjön om och om igen på rysk tv. Inget annat visades, och tittarna fick ingen information om vad som pågick. I Ryssland associeras därför ”Svansjön på tv” med att något obehagligt har hänt. Kanske en statskupp? Kanske att presidenten har dött? Folk skämtar om att så länge Svansjön inte visas på tv är allt lugnt.

 

TRE SEVÄRDHETER

Röda torget

Röda torget ska besökas på natten. Torget och byggnaderna är då upplysta och besökarna få. Här finns Moskvas mest kända byggnad, Vasilijkatedralen. Legenden säger att Ivan den förskräcklige lät sticka ut ögonen på arkitekten så att han aldrig skulle kunna bygga något lika vackert igen. Intill Röda torget finns Kreml, med kyrkor, lökkupoler och presidentadministrationen. Här finns också det stora varhuset GUM. Vid Röda torget ligger även Lenins mausoleum. Det har länge talats om att begrava honom och en dag kommer det kanske att ske. Mausoleet är ofta stängt, eftersom Lenins kropp ständigt behöver bättras på.

Gorkijparken

En av världens trevligaste parker och det perfekta exemplet på hur samtida och spännande Moskva kan vara. På sommaren kan man promenera, ta gratis salsalektioner, åka skateboard eller bara ligga i en hängmatta och kolla på folk. Vintertid byggs en jättelik skridskobana. Här finns också Garage, Moskvas trendiga museum med rysk och internationell samtidskonst.
park-gorkogo.com

Tretjakovgalleriet

Rysslands mest prestigefulla museum med två filialer. En för klassisk rysk konst, där man hittar alltifrån ikoner av Andrej Rubljov till målningar med hjältemotiv av Viktor Vasnetsov (Rysslands Carl Larsson). På Nya Tretjakovgalleriet finns rysk och sovjetisk modern konst, bland annat Aleksandr Dejnekas målningar med idrottsmotiv. Här hittar man också Kazimir Malevitjs Svart kvadrat. Trots att målningen räknas som ett modernistiskt mästerverk har den en förvånansvärt oansenlig placering i museet.
tretyakovgallery.ru

BOENDE

Två populära hotell bland svenskar är Golden Apple Boutique Hotel och Katarina City Hotel. Båda kostar omkring 900 kronor per natt för ett dubbelrum. Numera finns förstås också Airbnb och andra digitala rumsförmedlare i Moskva.
goldenapple.ru
katerinahotels.com

 

MAT

Café Pusjkin

Den mest tjusiga restaurangen i Ryssland är Café Pusjkin. Det är dyrt, imperiemiljön känns lite Disneyland och maten är bättre på andra restauranger. Men ”Pusjkin” är en klassiker och den som varit här kan bocka av ett av Moskvas landmärken. Typiska rätter på menyn är borsjtj, biff Stroganoff och majonnässalladen Oliver. Inget ryskt nyår är fullständigt om inte ”Oliver” står på bordet. Den med riktigt tjock plånbok kan testa blinier (pannkakor) med belugakaviar för omkring 1300 kronor.
cafe-pushkin.ru    

Tjemodan

Sibiriska Tjemodan är ett billigare och bättre alternativ till Café Pusjkin. Testa en klassiker som älg-choldets, en aladåb av malet älgkött under en tjock geléhinna. Den serveras med pepparrot och senap. Fantastiskt gott även för oss som hoppar över julbordets sylta. En annan rysk klassiker är pelmeny, degknyten med olika fyllningar som jak eller kamtjatkakrabba. Adress: Gogolskij bulvar 25/1

Chatjapuri

I Ryssland kommer festmaten från Georgien. Det georgiska köket är fortfarande relativt okänt i Sverige, men det är rikt och varierat. Prova till exempel chatjapuri, ett pajlikande ostbröd och – om du lyckas uttala det – kycklinggrytan tjachochbili.  
hacha.ru

 

TA SIG HIT

Aeroflot har varje dag flera flyg från Stockholm och Köpenhamn till Moskva för omkring 1800 kronor tur och retur. Tänk på att du behöver visum till Ryssland. Resebyråer kan hjälpa med detta. Du kan också ordna visum själv genom att besöka Ryska visumcentralen i Stockholm eller Göteborg. Då behöver du ta med dig en inbjudan till Ryssland, vilken kan ordnas från ditt hotell i Moskva.
ifs-sweden.com

About The Author