Tokyo förknippas inte i första hand med västerländsk klassisk musik. Men en av de främsta anledningarna att besöka den japanska huvudstaden är just musikutbudet. Tokyo stoltserar med fler orkestrar än samtliga europeiska storstäder och konserthusen har det senaste kvartsseklet kommit att fungera som akustiska förebilder världen över. Häng med Opus till en myllrande men besökarvänlig metropol som rensar sinnet på alla plan.

Text: Erik Augustin Palm

Att inför vänkretsen berätta om en planerad resa till Japan föder snarare bilder av majestätiska tempel, neonblinkande skyskrapor och delikat sushi än associationer till orkestrar och konsertsalar. Men en resa till Japan bör faktiskt vara av högsta prioritet för varje klassisk musik-konnässör med självrespekt. Faktum är att Tokyo idag kan sägas vara den klassiska musikens högborg. Wien kommer såklart först i fråga om tradition och Berlin är svårslaget gällande namnkunnighet. Men om kriteriet är kvantiteten av högt stående klassisk musik och opera som står till buds, så vinner Tokyo alla gånger.

Tokyo med omnejd stoltserar med inte mindre än 800 symfoniorkestrar, däribland åtta professionella heltidsorkestrar (vilket är mer än i exempelvis Berlin). En myriad specialområden finns representerade – från järnvägsorkestrar till universitetsorkestrar helt ägnade åt Wagner. Inte minst överflödet av skickliga skolorkestrar är fantastiskt.

För en utpräglad japanofil, som undertecknad, är det svårt att inte vilja hylla denna enastående megastad nästan vad det än gäller. Tokyo ligger i täten kring alla tänkbara önskvärda storstadsegenskaper – från mat och dryck, till konst och kultur, underhållning och nattliv, samt infrastruktur och trygghetsnivå, vilket understryks av ständiga topplaceringar i allehanda mätningar och omröstningar. Men på vissa punkter utmärker sig Tokyo ännu mer än sin unikt höga grundnivå. Dess scen för klassisk musik och opera är en sådan.

Detta är dock ingen hemlighet bland internationella yrkesmusiker, vilket till exempel betonas av att den estniske stjärndirigenten Paavo Järvi (bilden nedan) i höstas tog vid som ny musikalisk ledare för NHK Symphony Orchestra, Japans motsvarighet till Radiosymfonikerna och landets mest ryktbara orkester. På andra plats följer Yomiuri Nippon Symphony Orchestra och på tredje Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra. Resten av stadens orkestrar har över tio konserthallar spridda över Tokyo till sitt förfogande. Det uppenbara förstahandsvalet bland dessa är Suntory Hall, som i september öppnade igen efter en lång renoveringsperiod (orgeln fick sig en uppfräschning av legendariska österrikiska musikhantverkarna Rieger Orgelbau). Vårvintern 2018 tillhör höjdpunkterna på Suntory Hall med gästkonserter av lettiska violinisten Gidon Kremer, samt New York-filharmonikerna.

För den som vill uppleva nyskriven och experimentell musik är Tokyo lika mycket av ett paradis beträffande utbud. När jag var i Tokyo i höstas framförde (återigen) Gidon Kremer en konsert av Philip Glass på Tokyo Metropolitan Theatre, varefter Tokyo International Film Festival gav hederspriset Samurai Award till den Oscarsvinnande japanske minimalistkompositören Ryuichi Sakamoto. Tokyo svämmar över av musik som rör sig i gränslandet mellan kammarmusik och elektroniskt, något som lämpar sig väl för stadens lika futuristiska som uråldriga arkitektoniska stadsbild.

 

SKIVSAMLARNATIONEN JAPAN

Trots sitt högteknologiska samhälle är Japan paradoxalt nog fortfarande väldigt präglat av gammelmedia – från ett enormt utbud av storsäljande tryckta dagstidningar och magasin, till dvd- och Blu-ray, till cd- och vinylskivor. Först på sistone har strömningstjänster som Spotify och Apple Music dykt upp, mycket på grund av motstånd från de stora skivbolagen. Japan har världens andra största musikindustri efter USA och har jobbat hårt för att behålla skivförsäljningen. För skivnörden är Japan och i synnerhet Tokyo ett paradis, med allt från stora varuhus till nischbutiker på bakgator.

Tower Records Shibuya

Den i USA nedlagda ikoniska skivvaruhuskedjan prunkar fortfarande i Japan. Flaggskeppsbutiken på nio våningar i Shibuya är en av få platser i världen som fortfarande kan ge en den där hisnande känslan av att träda in i en varuhusvåning helt tillägnad klassisk musik på cd och vinyl. En nästan sakral upplevelse år 2017! Urvalet är fantastiskt – från de mest obskyra av japanska Beethoventolkningar, till japanska specialutgåvor av europeisk ny musik. Och här är personalen kunnig, och ger sig inte (en kombination av japansk yrkesheder och skivfetischism). Så fråga på!

tower.jp

Disk Union

Den japanska skivbutikskedjan Disk Union verkar inte heller ge några tecken på att svikta i Spotify-eran. Butikerna finns utspridda över hela Tokyoområdet, uppdelade per genre. I hektiska affärs- och nattlivsområdet Shinjuku finns separata butiker för jazz, soul, blues – och klassiskt. Betydligt mindre än Tower Records, men även här är kunnandet hos personalen maximalt genuint och imponerande.

diskunion.net

 

INSTRUMENT, ÖVERALLT INSTRUMENT

Caporale & Ochando

För den som vill känna på en utomordentlig fiol är ett säkert kort instrumentverkstaden Caporale & Ochando i Yoyogi i Shibuya. Violinmakarna Louis Caporale och Paco Ochando – med italiensk-amerikanskt respektive spanskt ursprung – har härifrån gjort sig kända som två av Japans mest eftersökta fiolbyggare. Och båda är skickliga musiker; Caporale violinist och Ochando cellist, med ett förflutet i Amsterdams Royal Concertgebouw Orchestra, och Valencia Symphonic Orchestra.

coviolins.com

 

Bunkyo Gakki

En heljapansk fiolbyggarverkstad, aktiv sedan 1947, där alla från säljchefen till kontorspersonalen är musiker på professionell eller halvprofessionell nivå. Hantverket är ypperligt och det vore onekligen intressant att jämföra fiolerna och stråkarna gjorda av Bunkyo Gakki med dem gjorda av Caporale & Ochando.

bunkyo-gakki.com

 

HÄR FINNS MUSIKEN!

Suntory Hall

Tokyos egen Carnegie Hall, uppförd 1986 av destillerigiganten Suntory. Har flest stora internationella orkestrar och solister. Lokalens magnifika akustik kom att inspirera den i Walt Disney Concert Hall i LA (båda signerade det japanska akustikgeniet Yasuhisa Toyota, som även har varit ansvarig för byggnationen av Danmarks Radios Konserthus i Köpenhamn, liksom Musikhuset i Helsingfors).

suntory.co.jp

 

Tokyo Metropolitan Theatre

Erbjuder gratis lunchkonserter med framstående japanska kammarmusiker, liksom konserter med Tokyos och världens stora orkestrar och ensembler. Enligt utsago har konserthallen den enda ”fyra-i-en”-orgeln i världen, dvd med klaviatur från renässansen, barocken, romantiken och modern tid, i en och samma, roterande orgelkropp.

geigeki.jp

 

Tokyo Opera City

Den självklara destinationen i Tokyo för – som namnet antyder – opera, men även för orkestermusik och experimentell klassisk musik. Ett känt exempel på det senare är det banbrytande konserten av The Japan Philharmonic Orchestra, kompositören Isao Tomita och den virtuella hologrampopstjärnan Hatsune Miku, vars röst är ”vocaloid”-programmerad. Den häpnadsväckande pyramidformade konsertsalen är helt inramad av ekträ och rymmer 1632 besökare.

operacity.jp

 

 

MUZA Kawasaki Symphony Hall

En av Japans absolut vackraste konsertsalar och bas för Tokyo Symphony Orchestra (trots att Kawasaki egentligen är en egen stad). 2011 kollapsade taket i den stora Tohoku-jordbävningen, och man öppnade återigen 2013. Ljudet av klockan som annonserar en konserts start, är en inspelning av kyrkklockan i Salzburgs katedral.

kawasaki-sym-hall.jp

 

Bunkamura Orchard Hall

Den största ”skolådan” bland Japans konserthallar, vars utformning är ämnad att efterlikna bland andra Musikverein i Wien, Boston Symphony Hall och Concertgebouw i Amsterdam. Erbjuder frekvent balettuppsättningar och har haft besök av bland andra New York City Ballet. Belägen mitt i det hippa underhållningsdistriktet Shibuya, varför en fortsatt afton i Tokyonatten är bekväm och enkel att ordna.

bunkamura.co.jp

 

Tokyo Bunka Kaikan

Maffig konserthall i modernistisk arkitektonisk riktning som öppnade 1961 för att fira Tokyos 500-årsjubileum (är därmed en av de äldsta moderna konserthallarna i Japan). Går under smeknamnet ”musikpalatset”, men inhyser även mängder av balettkonserter. Granne med ljuvliga Ueno Park och Tokyo Metropolitan Art Museum, där man bör tillbringa eftermiddagen före kvällens konsert.

t-bunka.jp

Tokyo International Forum

Detta gigantiska multi-konserthallskomplex öppnade 1997 och rymmer över 5000 personer enbart i dess huvudsal. Varvar klassisk musik-festivaler som La Folle Journêe au Japon med konferenser och storslagna popkonserter med artister som isländska Sigur Rós. Ibland kombineras konstformerna, som under Tokyo International Film Festival i höstas, då filmklassikern Godzilla från 1954 visades till tonerna av originalsoundtracket framfört av Tokyofilharmonikerna.

t-i-forum.co.jp

 

New National Theatre, Tokyo

Går under namnet NNTT i konsertkalendarier, med en högst varierad repertoar av opera, ballet, dans och teater, utspridd över tre separata konserthallar; Opera House, Play House och The Pit – respektive lokal rymmande 1814, 1038 och 468 personer. Hem åt New National Theatre Chorus och National Ballet of Japan, men även med frekventa gästframträdanden av utländska operahus. Bäst för den som vill se klassiker – allt från La Bohème till Nötknäpparen visas återkommande här.

nntt.jac.go.jp

 

Nakano sun plaza

I närheten av det kultförklarade shoppingcentret Nakano Broadway (värt att besöka för en inblick i japanska ungdomskulturer, mangaserier och bisarra samlardockor) ligger passande nog denna byggnad, som med sluttande plan på båda sidor påminner om något från en futuristisk anime-film. Här erbjuds både klassisk musik, J-popkonserter – och traditionell japansk musik.

sunplaza.jp

 

Sogakudo concert hall

Japans äldsta kvarvarande konserthall. Öppnade 1890 som huvudbyggnad för Tokyo School of Music. Idag tillhör den musikutbildningen vid Tokyo University of the Arts. Därtill stoltserar hallen med landets äldsta orgel, designad av Abbot Smith, med 1379 orgelpipor och pneumatisk traktur. Hit bör man bege sig för att se konserter med morgondagens japanska stjärnor inom västerländsk klassisk musik.

taitocity.net

 

ÄTA OCH SOVA JAPANSKT

Det finns förmodligen ingen annan stad i världen så dignande med matställen där i princip inget är en besvikelse. Man behöver inte bekosta en omakase-sushi meny för 20 000 yen (cirka 1500 kr), för att det ska vara delikat. Vilket till synes påvert nudelställe som helst kommer att servera dig något delikat, och troligen bland de bästa du nudlar har ätit. Men visst finns några måsten under ett Tokyobesök.

Det första är en sushifrukost på världens största fiskmarknad Tsukiji. Är man riktigt ambitiös har man reserverat plats på tonfiskauktionen vid fyrasnåret på morgonen, men i all ärlighet går det lika bra att insupa atmosfären vid niosnåret. Väl på plats är det bara att helt slumpmässigt välja någon av de små sushirestaurangerna på marknaden. Färskare fisk finnes icke.

Ramen är religion i Japan. Dessa nudlar är i Japan gourmetmat vilket Tokyo är bäst i världen på. Bokstavligen alltså, med fler Michelinstjärnor än någon annan stad. Vanligtvis skulle en sådan måltid bränna ett hål i plånboken, men på Tsuta i Toshima, som har fått en stjärna, kostar en skål rykande smarr bara runt 80 kronor.

När du är mätt på musikupplevelser och mat och vill krypa till kojs, har du en oändlig mängd av världens sannolikt mest serviceinriktade hotell att välja bland. Är du ett fan av filmen Lost in Translation bör du, liksom Bill Murrays och Scarlett Johanssons karaktärer, sova ett par nätter på flotta Park Hyatt Tokyo. Det kan du sedan balansera ut med det utmärkta lågprishotellet Fukudaya, i klassisk japansk ryokan-värdshusstil. med gångavstånd till Shibuya. Tänk tatamimattor och sentobad, mitt i storstaden.

 

OPUS TIPSAR!

Traditionell scenkonst på Kabukiza

Klassisk musik i all ära, men ingen Tokyo-vistelse är komplett utan att man har tagit del av traditionell japansk scenkonst och musik. Detta görs helst på nationalscenen Kabukiza i flotta Tokyodistriktet Ginza. Efter en afton av kabukiteater, klassisk min’yō-sång och ornamenterande shamisen-gitarr kan man vandra längs gator både upplysta av rislampor och skyskrapornas neon högt där ovan. Kanske med en flaska kall japansk öl i handen, begrundandes Tokyos ojämförliga förträfflighet? (det är lagligt och socialt accepterat att dricka alkohol – med finess – på gatorna i Japan).

kabuki-za.co.jp

 

Ta tuben i Toyko

Tokyos tunnelbana är en av världens mest vidsträckta kollektivtrafiksystem och är billig, och enkel att ta sig runt med – särskilt om du har en smartphone där du kan reseplanera i Google Maps. Stannar du länge i Tokyo kan du köpa ett kort och fylla på reskassa, annars går det utmärkt med enkelbiljetter. Förutsatt att du inte åker i den extrema morgon- eller eftermiddagsrusningstrafiken, är en tunnelbanefärd här en fröjd av lugn, artighet och ordning.

 

 

About The Author