First Lady of Opera låter sin supersopran sväva över spännande skandinaviska soundscapes.

Mycket har spekulerats om värdet av Polar Music Prize i världen. Som att det mest vore en förevändning att få svårflirtade toppartister att uppträda i Stockholm. Må så vara, men detta album är ett unikt och välklingande bevis på att sådana besök kan leda långt. Mycket långt, till och med.

2008 års prisvinnare Renée Fleming tog med sig hem en förtjusning i såväl Kungliga Filharmonikerna som Anders Hillborg. 2010 års prisvinnare Björk fick respekt för arrangören Hans Ek och gav honom sitt tillstånd att orkestrera hennes låtar. Som en konsekvens av dessa möten föreligger nu ett album – Flemings första på tre år – där hon samarbetar med dem alla.

”The Strand Settings” av Anders Hillborg uruppförde hon 2013 i Carnegie Hall med New York Philharmonic till stående ovationer och har framfört flera gånger sedan dess, bland annat i ett gästspel med Filharmonikerna i Stockholm för ett år sedan. Där och då spelades inte bara Hillborgs verk in, utan även den amerikanska sopranklassikern ”Knoxville: Summer of 1915” kopplad med tre sånger av Björk Guðmundsdóttir – i sanning en ovanlig kombo.

För mina skandinaviska, jäviga öron är Samuel Barbers ljuvt nostalgiska tonsättning av ett gulnat fotoalbum från den amerikanska Södern just ljuv men inte så mycket mer. Medan såväl Hillborg som Björk försätter mig i nästintill rusig hypnos. Sinsemellan helt olika, men ändå med en surrealistisk fräschör (nordisk?) som därtill gör La Fleming full rättvisa – och vice versa. Särskilt imponerande är hennes personliga tackling av Björks oefterhärmliga idiom. Och Eks arr står inte Hillborgs unika orkesterkonst långt efter.

Camilla Lundberg

 

Höjdpunkt Dark Harbor XXXV ur The Strand Settings – ett slags briljant och svärtat scherzo i Anders Hillborgs fyrsatsiga sångcykel.

Testa också ”Sirens” av samme Hillborg. Som han skriver för sopraner! Här med ett slankt och instrumentalt röstideal i obeskrivlig skönhet.

 

FAKTA

”Distant Light”

Renée Fleming sjunger verk av Barber, Hillborg, Björk.

Kungliga Filharmonikerna/Sakari Oramo

Decca 4830415

 

About The Author