En liveinspelad körskiva som dignar av Michael Waldenbys senromantiska klanger, med luftig utgångspunkt i Goethes dikt om vindharpor.

Stockholms domkyrkokör har haft ett hektiskt år. Inte mindre än tre skivor släpptes under 2016, samtliga på Nosag Records; först en inspelning av Mozarts Requiem, sedan ”Vindharpor” och Waldenbys Juloratorium.

Michael Waldenby (f 1953) är körens ledare och kompositör till de sistnämnda två skivorna. Hans musik dignar av senromantikens mättade klanger, inspirerade av favoriter som Saint-Saëns och Widor, Oskar Lindberg och Otto Olsson. På körens hemsida, där ord som ”förtrollande” förekommer, kallas han ”Sveriges romantiska mästerkompositör Michael Waldenby”. Jo, han är en anakronism, men nu när samtidens musik blivit postmodern är hans senromantiska böjelser kanske inte lika uppseendeväckande. Det är roligt att det finns en romantisk motståndsrörelse mitt i Stockholm.

”Vindharpor” har tagit sitt namn av Goethes dikt “Aeolsharfen”, om ett instrument vars strängar rörs av vinden. Titelstycket är en duett mellan sopran och baryton. Solisterna Maja Frydén och Jeremy Carpenter har framträdande roller på skivan, och pianisten Majsan Dahling. Annars står förstås kören i centrum. Stockholms domkyrkokör är en bättre amatörkör, inte stadens bästa men med alldeles njutbar och säker riktning.

Skivan är inspelat live i kyrkan. Kanske ville man ha atmosfären, men jag tror skivan hade tjänat på lite mer omsorg om ljudet, en mer slipad skivprodukt. Överakustiken må vara kyrkligt korrekt men den röst som finns i musiken och kören vill träda fram och få mer kropp.

Sofia Lilly Jönsson

 

Höjdpunkt ”Omnes De Saba Venient” har ett kraftfullt uttryck och en tydligare form som ger intryck.

Testa också klassikern ”Folkliga koralmelodier för kör och instrument” med Adolf Fredriks Bachkör, utgiven 1978 och på cd för några år sedan på Proprius.

 

FAKTA

Vindharpor
Michael Waldenby, Stockholms domkyrkokör m fl
(nosagCD229)

 

Gillade du den här artikeln?

Om svaret är ja och du vill läsa fler texter av det här slaget rekommenderar vi en prenumeration på Opus – musikvärldens mest exklusiva magasin om klassisk musik och opera. Opus bjuder på initierade reportage från kunniga skribenter, det senaste från svenskt och internationellt musikliv och recensioner av de hetaste inspelningarna och föreställningarna.

Ett förmånligt prenumerationserbjudande hittar du genom att klicka på denna länk.

 

About The Author