I Rossinis version av Wilhelm Tell fordras stor sångkonst och lyriskt-dramatiskt känsloflyt.

Gioacchino Rossinis opera om Wilhelm Tell är mer respekterad än ofta spelad. Publiken har föredragit muntrare tongångar än vad detta Schillerdrama kräver av allvar och patos. Emellertid har Guillaume Tell – librettospråket är franska, stycket var avsett för Paris – efterhand upphöjts till praktstycke inom genren ”grand opéra”, den som senare kulminerade med Berlioz och Meyerbeers pompösa produkter.

Från The Royal Opera (Covent Garden i London) härstammar dvd-versionen med Gerald Finley och Malin Byström i spetsen för en förnämlig ensemble. Det finns must och övertygelse i Finleys gestaltning av den äppelträffande prickskytten och frihetshjälten, det finns värme och beslutsamhet när Malin Byström demonstrerar Mathildes rika känsloregister. Den politiska konflikten gäller det medeltida schweiziska upproret mot österrikiskt förtryck och hon är med släktband knuten till tyranniets representanter. En intrig som passade fint i fransk kontext.

Dvd:n avbildar en scenuppsättning 2015 av Damiano Michieletto; tv-regi: Jonathan Haswell. Om resultatet nödgas man använda en gammal, fortfarande gångbar kliché: filmad teater. Jag har svårt att ta till mig den knotiga scenografin eller sångare i närbild, men Rossinis melodik är alltid på sin plats och man avnjuter gärna de vokala prestationerna, inte minst körinsatserna. Maestro Antonio Pappano håller stilen med RO:s orkester: smeksamma kärleksklanger och glödgade revolutionsfanfarer stimulerar lyssnandet. I slutet strålar förstås frihetens ljus.

Höjdpunkter Mathildes laddade aria i akt II och Guillaume Tells i akt III.

Testa också Roligare Rossini? Den som passerat Barberaren i Sevilla kan gå vidare till Turken i Italien eller Askungen

https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/916NL90Z7UL._SL1500_.jpg

William Tell
The Royal Opera
Dir: Antonio Pappano. Regi: Damiano Michieletto.
Scenografi: Paolo Fantin.
I rollerna: Gerald Finley, Enkelejda Shkosa, Sofia Fomina, John
Osborn, Eric Halfvarson, Samuel Dale Johnson, Malin Byström m fl.
Opus Arte.
DVD OA 1205

 

About The Author