Magiskt orkesterspel och inlevelsefull sång borgar för en av de bästa Sibelius-utgåvorna på länge.

150-årsjubileet för ett par år sedan satte framför allt Sibelius symfonier på kartan, och mängder av nyinspelningar såg dagens ljus. På denna cd är det istället fråga om de minst lika hörvärda tondikterna En saga och Tapiola – samt åtta sånger – orkestrerade av Aulis Sallinen i samband med just 150-årsjubileet.

Sallinen lär ha haft Anne Sofie von Otters röst i tankarna när han satte sig ner med orkestreringsarbetet och den svenska mezzon är ju verkligen ingen nybörjare när det kommer till Sibelius. Här visar hon med besked att hon fortfarande har briljant handlag med hans musik. Det är omöjligt att inte bli berörd av hennes inlevelsefulla gestaltningsförmåga, som parat med en slags otvungen och klar rättframhet ger dessa charmiga sånger alldeles rätt atmosfär.

Medan En saga tillsammans med Kullervo räknas bland Sibelius första större kompositioner, hänför sig Tapiola (1926) till hans sista större orkesterverk. Lintu lockar fram elektrifierat spel från finska radiosymfonikerna – disciplinerat, stramt och transparent – men utan att för en sekund göra avkall på den magiska ådra och gäckande mystik som den härliga musiken kräver för att komma till sin rätt.

Den här cd-utgåvan har redan hyllats på många håll runt om i världen och jag kan bara instämma: det är underbar musik i sagolika tolkningar som fungerar som balsam för själen, därtill inspelat med en klarhet, rymd och dynamik som ytterligare förhöjer lyssningsupplevelsen.

Höjdpunkt Tapiola.

Testa också Sibelius symfonier med Lintu, där han även ger personliga introduktioner till musiken. (Arthaus, DVD/Blu-ray).

Axel Lindhe

Jean Sibelius
Tapiola, En Saga, 8 Songs
Works for Choir and Orchestra
Anne Sofie von Otter, mezzosopran
Finnish Radio Symphony Orchestra
Dirigent: Hannu Lintu
ONDINE ODE 1289-5

About The Author